Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Presenteras av Lendify

Därför är en laddbox hemma en bra investering

90 procent av all laddning av bilar i dag sker i hemmet och det kan påverka bostadens värde positivt att installera en snabbladdare på hemmaplan. (Här Vattenfalls lösning InCharge.)

90 procent av all laddning av bilar i dag sker i hemmet och det kan påverka bostadens värde positivt att installera en snabbladdare på hemmaplan. (Här Vattenfalls lösning InCharge.)

1/3

Foto: VATTENFALL

Laddare hos Ikeasponsrad elbilspool i Göteborg.

Laddare hos Ikeasponsrad elbilspool i Göteborg.

2/3

Foto: ROGER LUNDSTEN

Att ”tanka” el utanför hemmet kommer också behövas, men det blir ju dyrare.

Att ”tanka” el utanför hemmet kommer också behövas, men det blir ju dyrare.

3/3

Foto: TANKA

Att installera en laddbox till elbilen kan i längden öka värdet på bostaden. 

Det tror mäklaren Pär Gunnarsson, som drar paralleller till när vi började installera fibernätverk – som i dag är en självklarhet i de flesta lägenheter.  

– Jag tror att det är en klok investering som man kanske inte kan se värdeökningen av i dag, men om fem år kan det vara en klar fördel, säger mäklaren Pär Gunnarsson. 

När du har bestämt dig för att köpa en elbil finns det några saker att tänka på. Den viktigaste frågan handlar om hur du ska ladda upp bilen. 

Laddstationer är en vanlig syn längst gator och men även utanför butiker och företag. Men även bostadsrättsföreningar investerar i laddstationer till sina medlemmar och småhusägare gör plats för laddning av elbilen. 

LÄS MER: Få råd att köpa bil – hitta lånet som passar dig 

Vad är en laddbox?

När du köper en elbil följer en laddkabel med som kopplas direkt mellan vägguttag och bilen. Eftersom laddkabeln är en vanlig väggkontakt brukar den begränsa laddströmmen till 10–13 A – eftersom inte mer ska dras från ett okänt vägguttag. 

För att kunna få ut mer ström kan man använda en laddbox. Laddboxen monteras fast till en nydragen elledning med egen säkring och kan därför släppa på mer ström. Det gör att bilen laddas snabbare, man brukar säga upp till tio gånger snabbare än i ett vanligt eluttag.

Boxen sätts upp på väggen eller på en stolpe i anknytning till bilens parkering. 

SÄNK DINA LÅNEKOSTNADER MED LENDIFY. Låna med låg ränta hos Lendify – enkel ansökning och svar direkt (ANNONS)  

LÄS ÄVEN: Guide – Så lånar du pengar till renoveringen i sommar 

En investering för hemmet 

Att installera en laddbox kan vara en investering inte bara för dig och bilen men också för bostadens värde. Enligt mäklare kan laddboxar göra lägenheter mer attraktiva i och med att allt fler överväger att skaffa elbil.

Pär Gunnarsson är fastighetsmäklare på Farighetsbyrån i Bromma och Essingeöarna. Han och hans kolleger har hittills inte varit med om att någon valt bort att köpa en bostad för att det inte fanns laddstolpe, men tror att det är en aspekt i bostadsköpet som kommer att bli allt viktigare. 

– Jag skulle säga att det är som fiber var för tio år sedan. Då resonerade bostadsrättsföreningarna att när de dragit in fiber borde värdet öka, någonting vi till en början inte såg en koppling mellan. Men i dag däremot ser vi att en del inte vill köpa bostad där det inte finns fiber. Jag tror att det är samma situation med laddstolparna i dag: Det finns ett intresse men ännu kan vi inte dra parallellen till priset, säger han.

Pär Gunnarsson, fastighetsmäklare Fastighetsbyrån.

Foto: Fastighetsbyrån

LÄS ÄVEN: Om du planerar du att utöka bolånet bör du känna till detta 

Men om man funderar på att installera laddmöjligheter i dag kan det höja värdet på bostaden i bostadsrättföreningen i längden, menar Pär Gunnarsson.

– Det tror jag absolut. Intresset för elbilar och laddmöjligheter ökar för varje månad som går så snart är vi där att laddmöjligheter är en viktig fråga vid bostadsköp, jag skulle tro att det bara är något år bort innan vi ser sambandet. 

– Jag tror att det är en klok investering som man kanske inte kan se värdeökningen av i dag, men om fem år kan det vara en klar fördel, säger han. 

SÄNK DINA LÅNEKOSTNADER MED LENDIFY. Låna med låg ränta hos Lendify – enkel ansökning och svar direkt (ANNONS)  

Fördelaktigt för bostadsrättsföreningen

För villaägare är det däremot inte lika troligt att en laddstation skulle öka värdet av bostaden.  

– Bostadsrättsföreningen är beroende av att alla medlemmarna kommer överens om att det är någonting de ska ha, medan villaägaren tar ett eget beslut. Sedan är kostnaden för en installation i förhållande till villapriset inte så stor, så man kan förhållandevis enkelt sätta in en egen, säger Pär Gunnarsson. 

Att installera en laddstation med laddbox kostar runt 15 000-20 000 kronor. Priset beror bland annat på placering av och skick på elcentralen, till vilken elboxen kopplas, om kabeln är ovan mark eller nedgrävd.  

 

BLI DIN EGEN BANK MED LENDIFY. Investera och spara pengar på ett smartare sätt hos Lendify med peer-to-peer-lån, det snabbast växande finansieringssättet. (ANNONS)  

Bidrag till laddstationen

Naturvårdsverket ger bidrag till privatpersoner som installerar en hemmaladdare för elbilar och hybridbilar. För att få ”ladda hemma stödet” måste laddstationen installeras på en fastighet som den som ansöker om bidraget äger eller har rätt att använda 

Bidraget söker man efter installationen och gäller laddstationer som installerats efter den 1 januari 2018. Det är möjligt att få upp till 10 000 kronor i stöd för att installera en laddbox hemma. 

Naturvårdsverkets hemsida finns mer information om ”ladda hemma stödet”.

 

LÄS MER: Här är fällorna du ska se upp med när du väljer laddbox