Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Billigare billån – så här gör du

Det finns flera sätt att sänka lånekostnaden – här är experternas bästa råd.
Foto: Roman Koszowski / ALFEXE - FOTOLIA 106753582

Betalar du för mycket på billånet? Eller ska du just köpa bil och vill veta hur du hittar billigaste lånet?

Här är experternas enkla knep för att få lägre lånekostnad på bilen – genom att förhandla, jämföra billån och öka din kreditvärdighet.

Att ha bil kostar pengar, det är ingen nyhet. Har du finansierat bilköpet med lån tickar räntekostnaden på varje månad och dessutom ska du amortera, betala skatt, köpa däck, besiktiga bilen och kanske lämna in den på verkstad för reparation.

Att betala onödigt mycket på billånet är med andra ord en kostnad som ingen vill ha. Här är experternas tips på enkla knep för att sänka lånekostnaderna.

Använd villan eller bostadsrätten som säkerhet för bilen

Om du har ett bostadslån är räntan oftast förmånlig - jämfört med exempelvis billån eller blancolån. Kolla om det finns utrymme för dig att öka lånet på bostaden för att köpa bil eller lösa ditt nuvarande billån.

– Då använder du din villa eller din bostadsrätt som säkerhet och det gör att räntan hålls nere, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Fördelen med detta är helt klart räntan. Nackdelen är att om bostadsmarknaden förändras och din bostad sjunker i värde kan du stå i ett läge där du inte kan låna mer på bostaden om det uppstår en krissituation där du behöver få loss pengar för att åtgärda exempelvis en vattenskada.


LÄS MER: Billån – 12 viktigaste sakerna att tänka på

Håll utkik efter kampanjer hos bilhandlare

Om du ännu inte köpt bil kan du hålla utkik efter erbjudanden hos bilfirmor som ibland kan erbjuda väldigt bra räntor, exempelvis när nya modeller ska lanseras och de vill bli av med de gamla. Istället för att sänka priset kan de locka kunder med väldigt förmånliga finansieringslösningar.

Jämför, jämför, jämför

Nöj dig inte med det första erbjudandet du får - oftast finns det någon annan aktör på marknaden som är villig att locka över dig som kund med ännu bättre erbjudanden. Det finns många olika låneförmedlingar att vända sig till som med en enda kreditupplysning kan hämta in offerter från flera olika banker och långivare. Det kan handla om flera procents skillnad på räntan - och ju högre lån du ska ta desto mer har du att spara in på detta.

Förhandla med din nuvarande långivare

Bara för att din bank erbjudit dig en ränta betyder det inte att du ska nöja dig med det. Om du får ett bra erbjudande om lägre ränta från en annan en långivare har du förhandlingsläge - både om du ska teckna nytt lån men också om du har rörlig ränta och vill omförhandla ditt lån.

– Det är ganska enkelt egentligen. Då säger du helt enkelt till din bank att nu har jag fått den här räntan på ett annat ställe, vad kan ni erbjuda mig för att jag inte ska byta bank, säger Fabian van Beirs, affärsområdeschef på MyLoan.

Han tillägger:

– Det finns nästan alltid prutmån på räntan och de flesta långivare har en kundtjänst som kommer att försöka övertala dig att stanna. Beroende på hur bra kund du är kommer de försöka få dig att stanna genom att sänka räntan.

Förbättra din kreditvärdighet

Din kreditvärdighet styr inte bara hur mycket pengar du beviljas i lån - det påverkar också räntan som du erbjuds. Därför kan det vara bra att rensa upp i ekonomin och bland annat samla ihop smålån till ett större. Det är ett enkelt sätt att öka din kreditvärdighet.

LÄS ÄVEN: Bästa sättet att finansiera ditt bilköp

Annons: