7 tips: Så fyndar du begagnade bilar bäst

När det gäller att göra ett fynd bland begagnade bilar så gäller samma sak nu som förr – se till att ha koll.
Foto: LARSERIC LINDÉN
Påpeka fel och brister – det hjälper dig att få ner priset.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Kom ihåg att du som köpare har undersökningsplikt efter köpet, när du kommit hem med bilen.
Foto: SHUTTERSTOCK

Det finns mycket att tänka på för att fynda när du ska köpa en begagnad bil. 

Men kan man pruta? När ska man slå till? Och hur kommer det sig att bilar som annonseras ut med samma årsmodell kan vara så olika?

Allt om Bilars expert Jan-Erik Berggren ger sina bästa tips för att det begagnade köpet ska bli ett fynd.

1. Läs på

– Med begagnade bilar är det viktigt att kontrollera bilmodellens eventuella fel och brister. Leta efter information i bilmagasin och på olika forum för bilägare och var påläst om den exakta modellen du är intresserad av. 

2. Pruta

– Med hjälp av alla information du har om bilen kan du pruta hårt. Påpeka alla fel och brister och hur mycket det kommer att kosta dig att åtgärda. Då kan du få ner priset.

3. Modellbyten

– Det är viktigt att läsa på om modellbyte även för äldre bilar så att du inte betalar för mycket. Ett modellbyte sker ofta under ett kalenderår vilket betyder att två bilar med som annonseras ut med samma årsmodell kan vara två helt olika bilar. Betala inte för mycket för den utgående modellen.

LÄS ÄVEN: Få råd att köpa begagnad bil – hitta lånet som passar dig 

4. Inbyten

– Många bilhandlaren har fokuserat på sin nybilsförsäljning under våren och försökt få i väg så många nya bilar som möjligt före skattehöjningen. Det här betyder att de nu måste få i väg många inbytesbilar som de inte vill ska stå och samla damm. Här finns ett bra prutläge.

5. Tjänstebilar

– Några handlare köper gamla tjänstebilar från de företag som tar hand om fordonsflottor. Nu ska många äldre dieselbilar ut på marknaden och oron för framtida dieselförbud sänker priserna och minskar efterfrågan. Men bor du långt ifrån eventuella miljözoner går det att fynda dieselbilar.

6. Vinterbilar

– Typiska vinterbilar blir billigare på sommaren – och tvärtom. Var alltså ute i god tid och gå lite i otakt med marknaden. Leta efter fyrhjulsdrivet i sommarvärmen och cabrioleter på vintern. Och glöm inte att alltid se till att få med fräscha, helst nya, vinterdäck på din bilaffär.

LÄS ÄVEN: Så här fyndar du en ny bil – expertens bästa tips

7. Byt handlare och stad

– Det gamla tricket att leta efter speciella bilmärken utanför respektive märkeshandel fungerar fortfarande. Din Volvohandlare kan ha en Volkswagen i hallen som de gärna blir av med – och tvärtom. På samma sätt är olika bilmodellerna olika eftertraktade i olika städer. Leta efter stora bilar i storstäderna och småbilar på landsbygden.

Presenteras av Lendify

Detta är en redaktionell artikel från Allt om Bilar som ingår i ett ämne som Lendify valt att sponsra. Företaget har inget inflytande över artikelns innehåll.

LÄS ÄVEN: Guide – Så lånar du pengar till renoveringen i sommar 

Annons: