Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilklipp

Publicerad 20 jul 2015 11:30

Nu utvecklar Lexus en svävande skateboard

En av de allra häftigaste uppfinningarna från filmen Tillbaka Till Framtiden håller på att bli verklighet.

Nu utvecklar Lexus en skateboard som svävar ovanför marken.

SLIDE – som brädan kallas – ska flyta fritt i luften när en åkare står på den.

Det är bara ett år sedan det amerikanska humorkollektivet "Funny or Die" fick internet att gå i spinn över en liknande uppfinning, innan det visade sig att den var ett skämt.

Nu verkar Lexus ha kommit en bit i utvecklingen av en riktig motsvarighet.

Bygger på magnetism

Brädan är byggd av bambu och kolfiber. I den korta filmsekvensen som tillverkaren släppt kan vi se hur den glider fram en bit ovanför marken, och tanken är att skateboardproffset Ross McGouran ska bli testpilot för uppfinningen.

Än har vi inte fått se huruvida den faktiskt klarar av att bära vikten av en människa, men i teorin borde det inte vara omöjligt. Under brädan sitter en kombination av magneter och supraledare som ska motverka gravitationen. Den rök som kan ses i filmklippet beror på att flytande kväve används för att kyla ner de effektiva ledarna.

Sedan blir tekniken väldigt invecklad, men för att göra en lång historia kort bygger den på ungefär samma princip som får Maglev-tåg att flyta fram en liten bit över rälsen. Den kräver att underlaget är i metall, vilket det inte ser ut att vara i Lexus filmklipp.

Därför borde marken under brädan vara preparerad med magneter eller stål för att experimentet ska fungera. Men det återstår att se när tillverkaren visar upp SLIDE i skarpt läge.