Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilklipp

Publicerad 5 aug 2015 11:30

Nu är den här – Lexus svävande skateboard

Här är Lexus svävande skateboard.

Nu har proffsåkaren Ross McGouran visat att den verkligen fungerar.

I den andra delen av filmserien Tillbaka till Framtiden reser huvudpersonen Marty McFly till 2015. I framtidsvisionen från 1989 åker han på en svävande skateboard – och det visar sig att regissören Robert Zemeckis inte var helt ute och cyklade.

För lite mer än två veckor sedan släppte biltillverkaren Lexus en kort film om sitt koncept Slide Hoverboard. Nu har vi fått se att brädan verkligen klarar att glida fram friktionsfritt över marken när testpiloten Ross McGouran står på.

Starka magneter lyfter brädan

På utsidan är brädan tillverkad av bambu och kolfiber. Inuti sitter en kombination av magneter, supraledare och flytande kväve. Röken som kan ses i klippet kommer från det sistnämnda ämnet, som används för att kyla ner de effektiva ledarna till en temperatur av -197 grader.

Tekniken bygger på ungefär samma princip som får de snabba Maglev-tågen att flyta fram en liten bit över rälsen. Underlaget måste med andra ord vara magnetiskt för att det ska gå att åka. Därför har Lexus innan försöket fått preparera skateparken i Barcelona med en magnetisk räls under betongen.

Svårt med balansen

Trots att Ross McGouran är professionell åkare faller han flera gånger när han testar Lexus Hoverboard. Så vi kan nog inte räkna med det blir enkelt att hålla balansen om de hjullösa brädorna någon gång blir tillgängliga för allmänheten.

– Jag började åka skateboard när jag var sju eller åtta år gammal. Det känns som att jag har fått lära mig från början. Det är som att jag är som att jag är pånyttfödd som skateboardåkare, säger han.

Men just den här prototypen kommer vi aldrig att kunna köpa. Den är enligt Lexus enbart framtagen i reklamsyfte.

Relaterat