Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bilister är en förlust för hela samhället

Bilister kostar samhället pengar, visar en studie genomförd vid Lunds universitet.
Foto: Jocke Berglund/Airpictures
Cyklister däremot, genererar pengar till samhället, enligt samma studie.
Foto: Måns Ivarsson

Att köra bil är en dålig affär – både för dig och för samhället.

Det visar en studie av cykelstaden Köpenhamn genomförd vid Lunds universitet.

Alla vet att det är dyrare att ta bilen än att trampa i väg på cykeln. Men nu har forskare vid Lunds och Queenslands universitet räknat ut att bilismen kostar samhället stora belopp.

Resultaten grundar sig i den kostnads-nytta-analys som Köpenhamns kommun använder för att bedöma om ny cykelinfrastruktur ska byggas.

– Om samhällets och så kallade privata kostnader (som ligger på individen) räknas samman blir bilens påverkan per kilometer 0,50 euro och cykelns påverkan 0,08 euro. Det blir alltså sex gånger dyrare om du väljer bilen i stället för cykeln som transportmedel, skriver Stefan Gössling från Institutionen för service management och tjänstevetenskap vid Lunds universitet.

LÄS MER: Här är tekniken som ska rädda cyklister

Cyklister tjänar pengar åt samhället

Tittar man på enbart samhällskostnader kostar en kilometer med bil 0,15 euro, medan samhället tjänar 0,16 euro per cyklad kilometer.

– Kostnad-nytta-analysen i Köpenhamn visar att investeringar i cykelinfrastruktur och cykelvänlig politik är ekonomiskt hållbart och ger hög avkastning, skriver Stefan Gössling.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: