Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Försäkra bil med rätt bilförsäkring

Publicerad 24 nov 2016 12:11

Vanliga skador på bilen – det här gäller

Kaffe och andra fläckar i bilen. Experten reder ut om du kan få ersättning.

Kaffe och andra fläckar i bilen. Experten reder ut om du kan få ersättning.

Foto: Alenapaulus / GETTY IMAGES E+

Du spiller kaffe i nya bilen. Barnen råkar repa ena långsidan med en sten.

Vilken hjälp kan du få från försäkringsbolaget?

– Det är inte alltid glasklart, säger juristen Peter Stark på Konsumenternas försäkringsbyrå.

Vardagslivet kan bjuda på en del jobbiga, bilrelaterade olyckshändelser. Och då är det inte alltid lätt att veta vad som eventuellt kan täckas av din bilförsäkring.

Experten Peter Stark, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå, reder ut begreppen. I exemplen nedan utgår vi från att personen i fråga har sin bil helförsäkrad, vilket i de flesta fall är en förutsättning för att få ersättning vid den här typen av skador.

• Jag har spillt kaffe inne i bilen och fått en ful fläck i taket. Kan min helförsäkring täcka det?

Huvudregeln säger att du inte får ersättning eftersom det varken är en motorskada eller en vagnskada. Har du en allriskförsäkring för bilen (ingår ganska ofta i både hel- och halvförsäkring och kan annars tecknas som ett tillägg), kan den gälla för det här. Men det är ändå inte helt säkert att du blir nöjd med bolagets skadereglering. Det kan bedömas vara tillräckligt att sanera taket, inte att riva ut det helt och sätt in ett nytt. Om du inte är nöjd, man kanske fortfarande ser lite spår av kaffefläcken, är det inte säkert att bolaget måste åtgärda det ytterligare.

 

• Mitt barn repade hela långsidan på min bil med en sten. Vad gäller då?

Det här är lite klurigt. Det är ju inte du själv som vållat skadan, men i försäkringssammanhang kan du och ditt barn likställas och du kan därför ses som den vållande. Du kan eventuellt få ut ersättning på din vagnskadeförsäkring om det inträffade bedöms vara en plötslig, yttre händelse. Det blir en bedömningsfråga. Om det däremot är någon annans barn som gör en repa på bilen kan det gå på det barnets föräldrars ansvarsförsäkring.

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta innan du försäkrar bilen

• Jag var hundvakt och lämnade hunden ensam i bilen en liten stund. När jag kom ut hade hunden totalförstört bagageutrymmet. Täcker bilförsäkringen eller måste jag kräva hundens ägare på ersättning?

Det är hundägaren som är ansvarig för skador som hunden orsakar på andras egendom. Du kan du begära ersättning av hundägaren och det borde täckas av dennes ansvarsförsäkring som alltid finns med som en del i en hemförsäkring. Men eftersom du avtalat om att vakta hunden kan det bli svårare att få ersättning, det kan anses som att du borde ha varit medveten om riskerna. Om det hade varit en okänd hund som tagit sig in i bilen hade det varit ett klockrent fall, då hade hundägarens ansvarsförsäkring gällt. Om din egen hund skulle förstöra din bil kan du bara få ersättning från en allrisk/drulleförsäkring för bilen, men i princip alla sådana försäkringar gör undantag för skador av djur. Ibland står det uttryckligen i villkoren att "vi ersätter inte skada på bilens inredning orsakad av djur eller insekter.”

• Jag överraskades av snöfall redan i början av november och körde in i en annan bil bakifrån. Jag hade inte hunnit sätta på vinterdäck, kan det påverka ersättningen från försäkringsbolaget?

Från den 1 december är det lag på att ha vinterdäck på när det är vinterväglag, i november är det dock att rekommendera att sätta på vinterdäck om det hunnit bli vinterväglag. Körde du på bakifrån är du oftast vållande och du kan dessutom anses ha varit oaktsam som körde med sommardäck trots att det snöade mycket. Förutom att du får betala din egen trafiksjälvrisk för motpartens skador kan det hända att försäkringsbolaget sänker ersättningen för dina vagnskador, vanligtvis brukar det handla om att ersättningen halveras.

• Jag råkade lämna takluckan öppen och sen började det regna. Nu fungerar inte min stereo, kan jag vända mig till mitt försäkringsbolag?

Ja, du bör i alla fall försöka att få ut ersättning om du har en allriskdel/drulleförsäkring för bilen, för det är ju ingen vagnskada som kan ersättas. Om regnet kom plötsligt och oförutsett blir det lättare för dig att få ersättning. Men har prognosen visat regn är det nog kört även om du har en allriskförsäkring.

LÄS OCKSÅ: Här är försäkrings-missarna som du kan få ångra