Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Försäkra bil med rätt bilförsäkring

Publicerad 7 apr 2017 11:44

Undersökning: Unga villiga att ändra sitt bilkörande

Varannan ung bilförare vill ändra sitt körsätt om det gynnar miljön och trafiksäkerheten.

Varannan ung bilförare vill ändra sitt körsätt om det gynnar miljön och trafiksäkerheten.

1/5

Foto: Colourbox

2/5

3/5

4/5

5/5

Unga svenskar är mer villiga att ändra sitt körsätt för att köra mer miljövänligt och säkert, visar en undersökning av GFK Norm.

Minst positiva till att ändra sitt bilkörande för att gynna trafiksäkerhet och miljö är människor i åldern 45-75 år.

Det har kommit en hel del nya sorters bilförsäkringar den senaste tiden – och ofta kring samma upplägg: betala för hur du kör. Kör du lite och säkert ska det premieras. Ja, via lägre försäkringspremier, alltså.

För att ta reda på hur intresserade svenskarna är av den här sortens försäkringar – och av att ändra sitt bilkörande om det ger lägre försäkringspremie – anlitade Greater Than undersökningsföretaget GFK Norm.

Undersökningen gjordes online med ett representativt urval av män och kvinnor i åldrarna 18- 75 år i storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö. De 1506 intervjuerna genomfördes under mars 2017.

4 av 5 vill att säkert körande ska löna sig

Resultatet? 80 procent av svenska bilförare anser att det ska löna sig att inte ta risker i trafiken. Och bland bilister i åldern 18–25 år var mer än hälften positiva till att ändra sitt sätt att köra om det gynnade trafiksäkerheten och miljön – och därmed också påverkade storleken på försäkringspremien.

– Detta visar att folk i dag, främst ungdomar, är väldigt positivt inställda till att förändra sitt beteende inom bilkörning för att gynna miljön. De visar en högre ambition om att köra mer säkert och miljövänligt om det fanns incitament för det i sin bilförsäkring, säger Anna Beatus på GFK Norm.

Människor i åldern 45-75 år var inte lika positiva till att ändra sitt körsätt. Men Liselott Johansson, vd på Greater Than, tror ändå att det finns ljusglimtar.

– Hela 40 procent i åldersgruppen 45-75 år uppger att de skulle anpassa sitt körsätt om de hade en bilförsäkring som gav dem incitament, säger hon.

I bildspelet här ovanför kan du se det exakta undersökningsresultatet.

LÄS ÄVEN: Sänk premien med de nya försäkringarna