Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Försäkra bil med rätt bilförsäkring

Publicerad 16 feb 2017 14:19

Stor prisjämförelse: Så mycket kostar bilförsäkringen

Foto: Gino Santa Maria

Visste du att en bilförsäkring är dubbelt så dyr för en 23-åring som för en 43-åring? Och att en stockholmare betalar flera tusenlappar mer per år än någon i Hjo?

Allt om Bilars stora försäkringsjämförelse avslöjar hur stora prisskillnaderna är - och vad de egentligen beror på.

Bilförsäkringar är ofta en dyr historia. Och något av en djungel för många.

Vilken premie du får av ett försäkringsbolag beror på en rad olika faktorer, exempelvis ålder, bostadsort, hur länge du haft körkort och typ av bil.

– Bolagen samlar in så mycket information som möjligt och gör sedan en riskbedömning utifrån det, förklarar Sebastian Franzén, affärsområdeschef för försäkringar på Insplanet.

Detta innebär att man inte kan göra en försäkringsjämförelse genom att bara ringa runt till olika bolag och fråga vad det kostar att försäkra exempelvis en V70. Bolagen behöver ett riktigt personnummer för att kunna beräkna priset.

Räkna ut din kostnad

Allt om Bilar har därför tagit hjälp av jämförelsetjänsten Insplanet. Tack vare deras databas med jämförelser de gjort på uppdrag av riktiga personer har de kunnat ta fram ett unikt material. Hela jämförelsen hittar du i faktarutan här intill.

Vår jämförelse omfattar två åldergrupper: födda 1993 och 1973, tre städer: Stockholm, Borås och Hjo, samt tre bilmodeller: Volvo V70, WV Golf och Skoda Fabia.

Att åldern påverkar mycket är tydligt. Det är dyrt att vara en ung bilägare helt enkelt. En 23-årig stockholmare som vill försäkra sin Volvo V70 från 2011 erbjuds en årspremie på drygt 15 156 som bäst. För någon som är tjugo år äldre minskar lägsta pris till 7 764 kronor.

– Alla försäkringsbolag frågar om någon under 25 år kommer att köra bilen. Att försäkra unga förare innebär en större risk, säger Sebastian Franzén.

Han fortsätter:

– Det är som en trappa, där premien sjunker ju äldre man blir. Sedan börjar priset öka igen någon gång efter man fyllt 60.

 Bilförsäkring – allt du behöver veta

Bostadsorten spelar stor roll

Även bostadsort påverkar kostnaden. I undersökningen är det tydligt att Hjo med runt 9 000 invånare är nästan hälften så dyrt som Stockholm. Förvånande nog är faktiskt Borås dyrare än Stockholm för en 23-åring, men billigare för en 43-åring.

Vad beror det på?

– Det kan vara stora skillnader på olika bostadsområden i samma stad. Att bo i innerstaden eller i vissa förorter är betydligt dyrare än villaområden en bit utanför staden. Det beror helt enkelt på hur mycket skadegörelse och inbrott bilar utsatts för i området.

Jämförelsen visar också att det är mycket stora skillnader mellan olika bolag. Hur kommer det sig att bolagen bedömer risken så olika? Enligt Sebastian Franzén beror det på att varje försäkringsbolag valt att rikta in sig på en viss typ av kunder.

– Inget bolag kan erbjuda bäst pris för alla, den produkten funkar inte. Får man ett väldigt dyrt pris av ett bolag betyder det helt krasst att de inte är intresserade av att försäkra din bil.

– Men man ska komma ihåg att sådant kan ändra sig, varför det är smart att göra en prisjämförelse varje år.

Tre tips för att sänka din premie:

1. Kör mindre: Körsträckan påverkar priset, så om du kan låta bilen stå oftare får du en billigare försäkring. Kanske kan du ta tåget när du ska resa långt?

2. Parkera säkert: En bil som parkeras på gatan utsätts för mer skaderisk än en som parkeras på egen tomt. Det påverkar så klart försäkringskostnaden.

3. Välj en enklare bil: Försäkringen blir generellt billigare om man köper en billigare bil med en mindre motor. Fundera över vad du egentligen behöver.

 

Angelica Israelsson