Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stor ökning i stölder av elcyklar – stjäls på jobbet

Eftersom elcykeln är värdefull kan det vara värt att skaffa ett bra lås.
Ta alltid med batteriet när du ställer ifrån dig cykeln.

Elcyklar har blivit vanligare på senare år, både som en följd av den tekniska utvecklingen och den premie på upp till 10 000 kronor man kan få för att köpa en.

Men eftersom både cyklarna och deras batterier är värdefulla har stölderna också ökat rejält. 

Flest elcyklar stjäls på jobbet, enligt försäkringsbolaget Folksam. 

Sedan tidigare år vet vi att cykelstölderna börjar i maj för att sedan toppa i augusti. Totalt anmäldes 62 500 cykelstölder under 2017, enligt Brottsförebyggande rådet. Det är ungefär samma som tidigare år, den stora skillnaden är att det är fler elcyklar som stjäls.

Hälften av alla cyklar med ett värde över 9000 kronor som stals under 2017 var elcyklar, och de senaste två åren har ersättningsbeloppen som försäkringsbolagen betalar ut för stulna cyklar exploderat. Sedan 2015 har beloppen ökat med 25 procent.

– De senaste åren har kostnaderna för ersättning av stulna cyklar kraftigt ökat, och det beror främst på att allt fler har cyklar som kostar lite mer och därmed också blir mer stöldbegärliga, säger Erik Arvidsson, Folksam, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: STORT TEST: Här är årets bästa elcyklar

Få har godkända lås till sin elcykel

Trots att en elcykel kan kosta tiotusentals kronor är det få som låser fast dem på ett korrekt sätt. Bara en halv procent av de som fått sin elcykel stulen hade den fastlåst med ett godkänt extralås och låst fast den i ett fast fundament. 

– Det är väl känt att tillfället gör tjuven, och när en cykel inte är fastlåst ordentligt gör man jobbet för cykeltjuven väldigt enkelt. Är det dessutom en dyr cykel blir motivationen för tjuven ännu större, säger Erik Arvidsson.

Medan vanliga cyklar oftast stjäls när de står parkerade hemma, stjäls elcyklar oftast på jobbet. Hela 40 procent blir stulna när de står parkerade i anslutning till arbetsplatsen.

– Många lämnar elcykeln dåligt fastlåst när de går in för att jobba. Finns det ett cykelgarage eller liknande på arbetsplatsen rekommenderar vi att man använder sig av det, säger Erik Arvidsson.

LÄS MER: Här är allt du behöver veta om elcyklar

Försäkringsbolagets tips för att inte bli av med elcykeln

Lås cykeln med ett godkänt lås – läs mer här på Svenska Stöldskyddsföreningens hemsida.

Använd gärna dubbla lås – till exempel inbyggt och ett bygellås

Lås cykeln i ramen och i ett fast föremål.

Parkera inte cykeln bakom där den inte syns, till exempel på en dåligt upplyst plats.

Bidra inte till stölder: Köp inte en misstänkt billig cykel och be om att få se ett kvitto med namn.

Ta med batteriet när du parkerar cykeln.

LÄS MER: Körde trimmad elcykel i 100 km/h – greps av polis

Annons: