Stor kartläggning: Här är bästa bilförsäkringen

Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto
Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto

Varje år jämför Konsumenternas Försäkringsbyrå alla bilförsäkringar för att se vilken som är bäst. Och det visar sig att kvalitet kostar, på samma sätt som när du ska köpa en bil.

Eftersom testet inte tar priset med i beräkningen hamnar de dyraste försäkringarna i topp. Etta, med 4,6 poäng av fem möjliga är bilförsäkringen Trygg-Hansa Stor.

Att välja bilförsäkring kan vara svårt för den som inte är insatt. Det finns många olika bolag, olika erbjudanden och mycket finstilt att läsa igenom. Dessutom förändras försäkringarna och villkoren hela tiden, vilket är anledningen till att Konsumenternas gör nya jämförelser varje år.

– Trenden är att bolagen utvecklar sina produkter och att medelpoängen ökar. Produkterna blir helt enkelt bättre och bättre, och det gynnar konsumenterna, säger Gustav Jonsson, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Högst betyg får de dyrare försäkringarna, av modellen stor. Men det betyder inte automatiskt att de passar alla bäst.

– Vi vill att konsumenterna ska titta på försäkringens innehåll, pris och hur nöjda försäkringsbolagets kunder är. Vår bild är att många tittar för mycket på priset och glömmer försäkringarnas innehåll, säger Helen Bernerfalk, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

LÄS MER: Bilförsäkringar – allt du behöver veta 

Trygg-Hansa etta före Folksam och If

Konsumenternas jurister har jämfört försäkringarna utifrån sju kategorier: trafik, stöld, räddning/rättsskydd, maskinskada, brand/glas/otur, vagnskada och självrisk. De 26 olika försäkringar som jämförs har sedan fått ett betyg mellan ett och fem i samtliga kategorier.

Trygg-Hansa Stor är den försäkring som hamnar först, med bäst betyg för trafik, stöld, brand/glas/otur och självrisk. Strax därefter, med betyget 4,5, tar Folksam Stor och If Stor och delar på andraplatsen.

Längst ner på listan återfinns försäkringarna Redo+ och WaterCircles. De får låga betyg i kategorierna självrisk, maskinskada och vagnskada.

Fakta. Här är betygen på alla försäkringar.

1. Trygg-Hansa Stor: 4,6

2. Folksam Stor: 4,5

3. If Stor: 4,5

4. Swedbank via Tre Kronor - Plus: 4,4

5. Vardai Stor: 4,4

6. ICA Försäkring Plus: 4,3

7. Moderna Large: 4,2

8. Länsförsäkringar 4,1

9. Safetown Superbil: 4,1

10. Paydrive: 4,0

11. Sveadea: 4,0

12. Gjensidige: 3,9

13. ICA Försäkring: 3,9

14. Trygg-Hansa: 3,9

15. WaterCircles Superbil: 3,9

16. Dina: 3,8

17. Folksam: 3,8

18. If: 3,8

19. Safetown: 3,8

20. Sveland: 3,8

21. Swedbank via Tre Kronor – Bas: 3,8

22. Vardia: 3,8

23. Moderna: 3,7

24. Aktsam: 3,6

25. Redo+: 3,5

26. WaterCircles: 3,4

Här kan du se vilka poäng alla försäkringar fick i de olika kategorierna.

LÄS MER: Så väljer du rätt i den nya försäkringsdjungeln 

Annons: