Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Försäkra bil med rätt bilförsäkring

Publicerad 3 mar 2017 11:37

Sänk premien med de nya försäkringarna

Förare som kör lite och lugnt kan sänka sin försäkringspremie rejält. Moderna Försäkringar lanserar dessutom en ny försäkring där ålder inte spelar någon roll.

Förare som kör lite och lugnt kan sänka sin försäkringspremie rejält. Moderna Försäkringar lanserar dessutom en ny försäkring där ålder inte spelar någon roll.

Foto: Geber86 / GETTY IMAGES E+

Nu kan skötsamma bilister få en lägre försäkringspremie – med hjälp av en dosa som mäter körningen.

Redan i dag kan du få lägre premie via Folksam, Moderna Försäkringar och Paydrive.

Traditionella bilförsäkringar baserar premien på en genomsnittlig förare. Orättvist, skötsamma förare ska inte vara med och betala för andras skador tycker man på Paydrive.

Deras affärsidé är enkel och är möjlig tack vare ny teknik. Premien beräknas på förarens körstil. En så kallad bilbox kopplas enkelt in i bilens OBD-uttag som finns i kupén, ofta under ratten.

Dosan mäter hur du håller hastigheten, hur hårt du gasar och bromsar, samt hur långt du kör. I dosan finns också en GPS som registrerar körvägen. …

Kör man lugnt och få mil kan man halvera sin försäkringspremie, enligt Paydrive.

– Att alla förare betalar lika mycket för en given försäkring är orättvist. Till exempel står män för fyra av fem trafikbrott. Vi startade Paydrive för att vi vill att det ska löna sig att köra säkert och med den teknik vi tagit fram så blir det möjligt, säger Andreas Broström, vd för Paydrive.

Betala bara för körda mil

Med Paydrive betalar föraren endast för körda mil i stället för de 1000 mil per år som är ett krav bland de stora försäkringsbolagen. Det innebär att man inte betalar när man inte behöver. Står bilen parkerad går försäkringspremien ner.

– Kör du lagligt är du värd en lägre premie än du har i dag. Så enkelt är det. Står din bil ofta i garaget och bara används ibland kommer du också att gynnas av vår digitala bilförsäkring. Den digitala bilförsäkringen är mycket enkel, du behöver inte ens meddela oss om du ställer av bilen, det ser vi på den insamlade datan, säger Andreas Broström.

Folksam lanserar ”Köra Säkert”

Folksam använder liknande teknik och lanserade i veckan den nya tjänsten ”Köra Säkert”. Försäkringstagaren får en speciellt utformad indikator som placeras på instrumentbrädan i bilen. Indikatorn ger en direkt återkoppling till föraren på farthållningen med grönt, gult eller rött ljus. En säker körstil med grönt ljus belönas med upp till 20 procent rabatt på bilförsäkringspremien.

Köra Säkert är ett frivilligt tillägg i Folksams alla bilförsäkringar och för att använda tjänsten krävs det att man är ansluten till Telia Sense, en teknikplattform med hårdvara, abonnemang och app som säljs via Telia. Även här bygger tekniken på en dosa som kopplas till bilens OBD-uttag.

Moderna Försäkringar: Ålder spelar ingen roll

Moderna Försäkringar lanserade också en helt ny försäkring den här veckan, som enligt bolaget är unik i Sverige. Här baseras premien inte på ålder utan är helt anpassad efter förarens sätt att köra, och körsträcka. Moderna använder en dosa från Enerfy som kopplar upp bilen, och den ansluts också via bilens OBD-uttag.

- I vanliga bilförsäkringar klumpas försäkringstagaren ihop i grupper baserat på faktorer som ålder, hur länge man haft körkort etcetera, medan vi mäter det faktiska körbeteendet i realtid. Detta innebär att det är billigare att försäkra en Porsche som körs smart än en Renault Clio som körs aggressivt, säger Torbjörn Annerfors, ansvarig för innovation på Moderna Försäkringar.

Föraren får direkt information, i sin smartphone, om sitt sätt att köra och sin försäkringspremie.

– För första gången har kunden all information i sin mobil och full insyn i vad varje enskild resa kostar i försäkringspremie, säger Liselott Johansson, vd på Greater Than som utvecklat den digitala tekniken.

FÖRSÄKRA BILEN: Här är experternas bästa spartips