Så väljer du rätt i den nya försäkringsdjungeln

Foto: Volvo

Telia Sense. Moderna försäkringar.

Allt fler vill mäta hur du kör och ge rabatt på din försäkring.

Så här väljer du rätt bland alla de nya försäkringarna.

Jag har testat både Telia Sense, som samarbetar med Folksam, och Moderna försäkringars nya försäkring som utvecklats tillsammans med teknikföretaget Greater Than. Och det finns många fler försäkrings- och teknikföretag som erbjuder liknande lösningar.

Gemensamt för alla nya, digitala, försäkringar är att de mäter hur bilen körs. Kör du snällt och lagligt så ska du få en billigare försäkring. Data från bilen hämtas från den så kallade OBD-porten och när du tecknar försäkringen får du en liten kontakt som ska monteras i bilen.

LÄS ÄVEN: Allt du behöver veta om bilförsäkringar 

Från den kontakten kan sen data överföras till din smartphone via bluetooth. I framtiden, när bilarna blir uppkopplade mot internet, kan datan överföras direkt till din telefon eller ditt försäkringsbolag.

Men det finns några saker du behöver tänka på när du överväger att teckna en sån här försäkring:

1. Vad mäts?

Olika försäkringar fungerar på lite olika sätt. Vissa mäter enbart bilens hastighet och jämför det med information om hastighetsbegränsningar utmed vägen. Andra är mer avancerade och mäter även acceleration, inbromsningar och allmänt körmönster. Välj den försäkring som passar din körstil. Kör du alltid lagligt kanske det räcker med en enklare variant men vill du verkligen få betalt för din lugna körning kan den avancerade lösningen vara den bästa. Ta reda på vilka mätpunkter som används för att utvärdera din körning.

2. Hur mycket sänks premien?

Det kan förstås låta bra att få billigare försäkring för att du kör lugnt och lagligt. Men hur stor är rabatten egentligen? Och jämför det med andra rabatter från till exempel bilmärkesförsäkringar, trogen kund, var du bor och hur gammal du är. Du kanske totalt sett får en billigare premie om du har din bilförsäkring i samma bolag som din hemförsäkring.

3. Hur fungerar det med olika förare?

Det finns olika tekniska lösningar för att klara av att se hur olika personer kör bilen. Men är det flera som kör bilen kanske premien påverkas negativt av mätningen. Å andra sidan kan det också tvinga fram ett lugnare beteende framför ratten – av alla bilförare.

LÄS MER: Unga villiga att ändra sitt bilkörande

4. Vilka fler tjänster finns? 

De flesta nya försäkringslösningar erbjuder också information till dig om hur bilen mår, var den finns och lite annat. Det här är i vissa fall bra information men kanske är det inte nödvändigt att få veta när bilen ska besiktigas. Värdera tilläggstjänsterna – i många fall är det bara en kul grej i ett par veckor.

5. Vem äger bilens data? 

Det här är i grunden en stor fråga som kommer att bli mer aktuell när bilen är helt uppkopplad mot internet. I dag är det relativt ofarlig data som plockas från bilens OBD-port och data som du gladeligen skulle släppa ifrån dig utan snack om it-säkerhet. De flesta biltillverkare säger att de vill att bilägaren äger bilens data men tillverkarna kommer säkert att med olika erbjudanden försöka locka till sig datan för att använda den i olika affärsmodeller mot försäkringsbolag och andra.

I dag är det relativt enkelt och riskfritt att låta försäkringsbolaget mäta hur du kör. Men det är viktigt att det verkligen blir ekonomiskt förmånligt för dig som bilägare och bilförare. 

LÄS ÄVEN: Så fungerar bilförsäkringen där du betalar efter körstil 

Annons: