Så försäkrar du din bil rätt

Det går att spara en hel del pengar på bilförsäkringen. Försäkringsexperten mats Sjögren ger sina bästa tips.
Foto: Thomas Quack

Bilförsäkring är ett måste.

Här får du veta mer om bilförsäkringar.

Försäkringsexperten Mats Sjögren berättar och delar med sig av sina bästa bilförsäkringsråd.

FÖRSÄKRINGSEXPERTEN MATS SJÖGREN OM BILFÖRSÄKRINGAR

Mats Sjögren arbetar med försäkringsfrågor på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Han svarar här på frågorna från Allt om bilar och delar dessutom med sig av sina bästa råd.

Hur många parametrar styr priset (premien) på en bilförsäkring?

– Det finns en väldigt massa parametrar. De varierar dessutom mellan de olika försäkringsbolagen.

Hur varierar självrisken mellan försäkringsbolagen när det gäller bilförsäkringar?

– Inte speciellt mycket. Det rör sig om några hundralappar upp och ner.

Det finns ändå en variation. Vad beror den på?

– Det handlar om olika avvägningar. Att hålla på med småskador är administrativt dyrt för försäkringsbolagen. Höjs självrisken minskar antalet småskador som försäkringsbolagen måste ta hand om. Samtidigt går det inte att höja självrisken hur mycket som helst. Det finns en konkurrensaspekt också. Kunderna kan gå till något annat bolag.

Hur sköter sig försäkringsbolagen när det gäller bilförsäkringar?

– Rätt okej, tycker jag. Det är inte ofta som bolagen gör fel. När det blir oenighet är det vanligare att försäkringstagaren missuppfattat vad försäkringen täcker.


FÖRSÄKRINGSEXPERTEN MATS SJÖGREN 5 BÄSTA RÅD FÖR BILFÖRSÄKRINGAR: TÄNK PÅ DET HÄR


■ VÄLJ RÄTT OMFATTNING - TILL RÄTT PRIS

"Ska du ha hel-, halv- eller kanske bara trafikförsäkring? Ge dig tid att fundera ut det. Har du ny bil så ingår tre års vagnskadegaranti. Då behöver du inte någon vagnskadeförsäkring. Har du en gammal bil är det onödigt med helförsäkring. Ett alternativ i det fallet är att nöja sig med bara en trafikförsäkring. Men då ingår inte rättsskyddsförsäkring, vilket kan stå dig dyrt ifall du krockar med någon eller hamnar i någon annan trafiktvist. Inte heller räddningsförsäkring ingår, ifall din bil behöver bärgning."


■ LÄS FÖRSÄKRINGSVILLKOREN

"Försäkringsvillkor är komplicerade juridiska texter som det tar tid att gå igenom. Men det är värt besväret. Läs igenom och sätt dig in i vad som står. I den bästa av världar skulle alla försäkringstagare göra så. Försäkringsvillkoren utgör själva avtalet mellan dig och försäkringsbolaget."


■ JÄMFÖR PRISER MELLAN OLIKA FÖRSÄKRINGSBOLAG

"Det kan skilja ganska mycket i pris för likartade försäkringar. Det beror på att försäkringsbolagen har olika så kallade premieargument. Vissa bolag lägger större vikt vid en speciell sak, andra bolag prioriterar andra saker. Ett bolag kanske har en dålig erfarenhet av en speciell kundkategori och har en högre premie just för den. Gå gärna in på vår hemsida: konsumenternas.se. Där finns en mängd olika uppgifter. Jämför helst fyra till fem olika bolag."


■ GLÖM INTE EXTRAUTRUSTNINGEN

"Har du något extra på bilen - till exempel jättedyra fälgar eller en stor stereoanläggning - bör du kolla hur försäkringsbolagen ersätter det. Bolagen har olika beloppsgränser. Tänk också på om du har behov av hyrbil vid skada. Kolla detta. Hyrbil ingår inte i en vanlig försäkring."


■ KOMBINERA SMART

"Ifall du har en hemförsäkring kan det vara en bra idé att ha bilförsäkringen i samma bolag. Då kan det ofta bli fråga om rabatter, vilket innebär att du kan spara pengar."


Allmänt om bilförsäkring

Det är olagligt att köra en oförsäkrad bil i Sverige. Du måste ha en trafikförsäkring. Enda undantaget är om bilen är avställd i vägtrafikregistret. Trafikförsäkringen är med andra ord obligatorisk. Den ersätter alla personskador och andra skador som du vållat med bilen, men den ersätter inte skador på din egen bil. Det är där bilförsäkringen kommer in i bilden.

Du kan skydda din bil genom att teckna en halv- eller helförsäkring.

HALVFÖRSÄKRING

Den omfattar följande:

 Trafikförsäkring.
Stöldförsäkring.
Brandförsäkring.
Glasförsäkring.
Maskinförsäkring.
Räddningsförsäkring.
Rättsskyddsförsäkring.
 

HELFÖRSÄKRING

Den omfattar halvförsäkring samt vagnskadeförsäkring. Vagnskadeförsäkring betalar skada på din egen bil vid följande händelser:

 Trafikolycka.
Yttre olyckshändelse.
Skadegörelse.
 

FÖRSÄKRINGSTAGARE

Det är den verkliga ägaren till bilen som måste vara försäkringstagare. Annars gäller inte försäkringen. Du kan alltså inte låta en annan person stå som ägare i vägtrafikregistret och vara försäkringstagare för att få en lägre premie.

LÄS MER: Privatleasing – här är fällorna

PARAMETRAR SOM STYR BILFÖRSÄKRINGEN

De vanligaste parametrarna för bilförsäkringar är dessa:

■ Bilmärke/modell

En exklusiv bil, typ Porsche, har högre försäkringspremie än en standardmodell som Volkswagen Golf.

■ Ägarens ålder

De yngre bilägarna har i regel en högre premie eftersom olycksrisken bedöms som större än för erfarnare förare.

■ Bostadsort

I storstäderna är premierna högre än på mindre orter. Premierna kan även variera kraftigt inne i storstadsområdena.

■ Körsträcka

Premien blir generellt lägre om körsträckan per år inte är så lång. Men det gäller att inte överskrida den uppgivna körsträckan.

■ Skadefrihet

Här handlar det om att sköta sig i trafiken och undvika att hamna i olyckssituationer. Ju skötsammare desto lägre premie.

Annons: