Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Försäkra bil med rätt bilförsäkring

Publicerad 31 maj 2017 14:04

Mät hur du kör – och skaffa billigare bilförsäkring

När du kör betygsätts du som förare, och betalar sedan därefter.

När du kör betygsätts du som förare, och betalar sedan därefter.

Foto: Mercedes

Det piper till i telefonen och jag får en 11 i betyg på min körning.

Jag lättar direkt på gasen.

Så enkelt ser Enerfy:s nya app till att jag kör lugnare – och säkrare. Och jag får billigare försäkring.

Moderna försäkringar lanserade för ett par år sedan en app till telefonen som med hjälp av GPS och telefonens enkla sensorer mätte hur bra jag körde. Jag testade verktyget men upptäckte att jag för ofta glömde att starta själva resan och mätningen i telefonen.

Företaget Greater Than lanserade ytterligare något år tidigare en app till telefonen som tillsammans med bilens information i OBD-kontakten kunde mäta hur energisnålt jag körde. Jag testade vid ett event för företag men insåg snabbt hur oerhört svårt det är att verkligen köra bränslesnålt. Jämn fart var bara en del av hemligheten.

LÄS MER: Bilförsäkringar – här är allt du behöver veta 

Föraren betygsätts

Nu har Moderna försäkringar och Greater Than börjat arbeta tillsammans och resultatet är en applikation som mäter min körning och jämför den med de tusentals förarprofiler som sparas i en databas. Varje förare kategoriseras och betygssätts. En 10 i betyg är normalläget vilket betyder en försäkringspremie ungefär i dagens nivå. Lägre betyg än 10 betyder en bättre, eller säkrare körning, och billigare försäkring. Högre betyg betyder dyrare försäkring. 85 procent av alla förare ska, om de kör normalt, få en tia i betyg.

Efter varje resa får jag ett pris på försäkringen för just den sträckan. Det läggs till en fast månadsavgift och totaltbeloppet för varje resa blir till slut min egen försäkringskostnad.

En sändare ansluts till bilens OBD-kontakt och sändaren pratar med appen i telefonen via Bluetooth. När jag väl kopplat ihop min försäkring med appen och kontakten så fungerar allt helt automatiskt. Jag behöver inte starta en resa, jag kan ha flera försäkringar och bilar i gång i samma app och jag kan dessutom tillåta gästförare. Om någon icke-registrerad kör bilen blir det en kostnad som motsvarar en 10:a i betyg för den sträckan.

LÄS MER: Så slösar försäkringsbolag med kundernas pengar 

Sätter i gång automatiskt

Jag kan välja att följa resan live i telefonen och det är då det piper till när betyget ändras, uppåt eller nedåt. Fördelen jämfört med andra liknande tjänster är att den sätter i gång automatiskt, inget krångel, och att min körning mäts på mer än bara hastigheten. Jag kan till och med köra fortare än hastighetsgränsen utan att jag får ett sämre betyg. Och jag kan köra långsammare.

När jag körde normalt landade jag på en 10:a. Körde jag bara lite lugnare samlade jag in många åttor och nior, det var svårt att komma mycket lägre än så. Men vid ett tillfälle var jag en bil över 10 också. 

Att varje resa räknas betyder att jag behöver ta det lugnt och tryggt varje gång och inte bara när årspremien ska sättas. Varje resa räknas – precis som det är i verkligheten.

Jag är själv ingen statistiknörd men för den som vill så finns det mängder av mer info om bilen, de senaste resorna och försäkringsbeloppet. Det blir snabbt också en tävlan inom familjen om vem som kör säkrast på riktigt och det går inte att fuska, varje resa mäts och räknas.

LÄS MER: Vanliga skador på bilen – det här gäller