Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Försäkra bil med rätt bilförsäkring

Publicerad 18 maj 2017 12:19

Gäller försäkringen på bilsemestern i Europa?

Att bila är ett kul sätt att upptäcka nya länder. Men se till att du vet vad som gälkler om olyckan skulle vara framme.

Att bila är ett kul sätt att upptäcka nya länder. Men se till att du vet vad som gälkler om olyckan skulle vara framme.

1/2

Foto: Colourbox

Roadtrip!

Roadtrip!

2/2

Foto: Colourbox

Att bila i Europa är ett underbart sätt att semestra. 

Men vad gör man om man krockar i Tyskland? Och vad krävs för att köra in i Albanien?

Vi reder ut vad som gäller för bilförsäkringen utomlands.

I Sverige är det lag på att alla bilar måste ha en trafikförsäkring, som täcker kostnader för personskador samt skador på andra fordon och saker som din bil orsakat vid en olycka. Och trafikförsäkringen gäller faktiskt även när du lämnar Sveriges gränser, i totalt 48 länder i och runt Europa.

För att kunna styrka detta bör du alltid ha med dig ditt fordons försäkringsbevis och registreringsbevis. I vissa länder, som exempelvis Albanien och Montenegro, behöver du också kunna visa upp ett så kallat ”Grönt kort”, som bevis på din trafikförsäkring. För att få ett Grönt kort utfärdat kontaktar du ditt försäkringsbolag i god tid innan du ska resa.

Svensk hjälp – du slipper skolfranskan

Vad gör man då om olyckan är framme? Jo, tack vare det gränsöverskridande samarbetet slipper du faktiskt reda ut försäkringsstrul på stapplande skolfranska.

– Det finns svenska skaderegleringsrepresentanter som man kan kontakta för att få hjälp, tipsar Peter Stark på Konsumenternas försäkringsbyrå.

Första steget är alltid att kontakta ett speciellt informationscenter i det landet olyckan skedde. På Trafikförsäkringsföreningens hemsida hittar du mer info samt en lista över alla dessa center. 

LÄS OCKSÅ: Så undviker du onödiga böter på bilsemestern 

En hel- eller halvförsäkring på bilen gäller även den ute i Europa, men Peter Stark vill höja ett varningens finger för att det kan bli betydligt struligare och mer tidskrävande än hemma att få hjälp. 

– Det kan exempelvis bli svårare att bevisa för försäkringsbolaget att man varit utsatt för ett brott. Därför ska man komma ihåg att det är väldigt viktigt att alltid polisanmäla händelser i det land man befinner sig i, säger han.

Han tipsar samtidigt om att det kan vara idé att ta en extra vägassistansförsäkring när du bilar i Europa. Stannar bilen plötsligt på Autobahn kan det innebära att du snabbare får hjälp, samt att den även täcker eventuella oförutsedda utgifter som exempelvis extra hotellnätter.

- Men då ska man vara noga med att välja något av de stora bolagen, som har bred täckning och snabbt kan vara på plats, säger Peter Stark.

LÄS MER: Enklare att hyra bil utomlands