Försäkringsmissarna som kan stå dig dyrt

Försäkringsbolagen är i regel duktiga på att ta reda på om alla uppgifterna du lämnat verkligen stämmer.
Foto: Andrea Lehmkuhl - Fotolia / ANDREA LEHMKUHL - FOTOLIA 101112415

Vill du sänka din försäkringspremie på bilen?

Se till att hålla dig inom regelverket - annars kan du bli utan ersättning helt och hållet om du råkar ut för en olycka.

Bilförsäkringen kan bli en ganska tung post i budgeten, speciellt om du har din bil helförsäkrad. Men att få ner försäkringspremien genom att försköna siffror eller faktiskt lura försäkringsbolaget kan i stället bli fruktansvärt dyrt. Du riskerar nämligen att bli helt utan ersättning om olyckan är framme.

Peter Stark, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå, reder ut några vanliga misstag som kan göra att du blir utan ersättning trots att du punktligt betalat din försäkringspremie varje månad.

Vad händer om jag uppger ett lägre milantal än jag egentligen kör?

Man är skyldig att meddela försäkringsbolaget om förutsättningarna ändras, och dit hör exempelvis om man kör fler mil än man uppgett. Om man något enstaka år råkar överskrida milantalet litegrann är det inte säkert att det påverkar ersättningen alls. Men visar det sig att du systematiskt, under flera år, kört fler mil än du uppgett skulle det nog anses som oaktsamt och din ersättning skulle sättas ner vid en eventuell skada. Sen finns det ju extremfall, säg att du kör flera tusen mil mer än du uppgett ett år, då får du knappast någon ersättning alls.

Kan jag som ung förare under 25 låta en äldre släkting stå som ägare på bilen för att få ner försäkringspremien?

Nej. Det här är ett "upplägg" som bolagen oftast genomskådar. Visserligen är det tillåtet att låna ut sin bil vid enstaka tillfällen till sitt barn, men om det framstår som att barnet är den verkliga nyttjaren av bilen så kan det bli noll kronor i ersättning vid en skada! Så fort en skada har skett när barnet körde förälderns bil är bolagen väldigt duktiga på att undersöka vem som var den verkliga ”civilrättsliga” ägaren. Man tittar på allt; vem som egentligen betalar löpande service, vinterdäck, parternas ekonomi, boende, parkering, eventuella andra bilar och så vidare.

Jag har uppgett till försäkringsbolaget att jag parkerar bilen i mitt garage nattetid, men ibland ställer jag mig på ändå gatan för att spara tid. Vad händer om bilen blir skadad en sån gång?

Om du felaktigt angett att du parkerar i garage och det sen kommer fram att du egentligen parkerar på gatan permanent kommer försäkringsbolaget att se det som en förhöjd risk, något du borde ha anmält till dem. Du riskerar i så fall att bli helt utan ersättning. Sen finns det gränsfall när man inte kunnat åka in i garaget av ett eller annat skäl och då kan inte försäkringsbolaget egentligen knorra. Bolaget kommer vilja se bevis på att du faktiskt har tillgång till garageplatsen, du kanske kan visa upp fakturor eller en kopia på kontoutdrag där betalningarna finns registrerade.

Experternas bästa tips: Så försäkrar du bilen rätt till bra pris

Annons: