Bilförsäkringsbedrägerier allt vanligare – kostar miljoner

Arrangerade bilolyckor kommer att vara försäkringsbolagens stora fokus under året.
Foto: BIRYUKOV PAVEL
Ett stort fokus från försäkringsbolagen var under förra året på bilbränder.
Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN

Under 2017 stoppade försäkringsbolagen utbetalningar på 491 miljoner kronor efter misstankar om bedrägerier. De flesta bedrägerierna begås med motorförsäkringar, till exempel genom anlagda olyckor och bilbränder.

Motorförsäkringarna står för hela 45 procent av alla misstänkta bedrägerier hos försäkringsbolagen, visar en ny rapport från branschorganisationen Svensk Försäkring och Larmtjänst. Under förra året genomfördes nästan 7000 utredningar, vilket är en ökning med fyra procent från 2016. Mörkertalet är dock mycket stort, totalt uppskattas bedrägerierna röra sig om mellan tre och sex miljarder kronor årligen.

Ett vanligt sätt att utnyttja sin motorförsäkring för att lura ett försäkringsbolag på pengar är genom anlagda bilbränder.

– Bilbränder skapar otrygghet i samhället och orsakar stora kostnader för försäkringsbranschen. Varje år anmäls 6 000-7 000 bränder i personbilar till försäkringsbolag, skador som kostar 150-200 miljoner kronor, säger Mats Galvenius, vd på Larmtjänst.

LÄS MER: Bilförsäkringar – allt du behöver veta 

Anlagda bilbränder och arrangerade trafikolyckor

Under 2017 var just anlagda bilbränder ett särskilt fokus för försäkringsbolagen, vilket ledde till att man inte betalade ut någon ersättning för 245 bilbränder eftersom de bedömdes vara försök till bedrägeri. Under nästa år görs en liknande satsning på att utreda arrangerade trafikolyckor.

Mängden fuskande med motorförsäkringar som upptäcks ökade med sju procent mellan 2016 och 2017. Det är framför allt yngre personer, födda mellan 1980 och 1989, som åker fast för att ha fuskat med sin motorförsäkring.

"Försäkringsbedrägerier begås både av enskilda individer och kriminella nätverk. Enskilda personer inser kanske inte alltid att försäkringsbedrägeri är ett allvarligt brott medan yrkeskriminella ser bedrägerierna som en relativt lönsam brottslighet. Bedrägerierna drabbar de ärliga försäkringstagarna och varje år beräknas en tvåbarnsfamilj med bil- och villaförsäkring betala närmare 500 kronor till bedragarna", skriver Svensk Försäkring och Larmtjänst i rapporten.

LÄS MER: Mät hur du kör – och skaffa billigare bilförsäkring

Annons: