Bilförsäkring – så sparar du tusenlappar

Du kan tjäna tusenlappar på att välja rätt försäkringsbolag, men var noga med att kolla villkoren så att du inte får obehagliga överraskningar när olyckan är framme.
Foto: Thinkstock
Du kan tjäna tusenlappar på att välja rätt försäkringsbolag, men var noga med att kolla villkoren så att du inte får obehagliga överraskningar när olyckan är framme.
Foto: Thinstock

Bilförsäkring kan bli en dyr historia. Om du väljer ”fel” bolag.

Visste du att det kan skilja ända upp till 12 000 kronor?

Här få du tipsen på hur du sparar tusenlappar.

Att köpa en bilförsäkring vet alla som någonsin ägt en bil kan bli en väldigt dyr historia. Bilförsäkringspremierna har på senare år dessutom ökat. Enligt branschen beror detta främst på att skadekostnaderna har ökat, vilket försäkringstagarna tvingas vara med att betala.

Hur mycket premien blir beror på hur gammal man själv är, var man bor, vilken bil man har och var man parkerar den. Det är exempelvis runt 30 procent dyrare att försäkra en bil i Stockholm till skillnad mot Norrland. Det kan även skilja en hel del bara mellan olika förorter till Stockholm.

Enligt en undersökning som Allt om bilar gjorde för några år sedan skilde det hela 12 000 kronor mellan det dyraste och billigaste försäkringsbolaget för samma bilmärke och en ung förare i storstad.

Lägger du bara ned lite tid kan du både spara tusenlappar, och förbättra skyddet, på att jämföra olika försäkringsbolag. Tänk också på att ett bolag som är billigast på en viss bilmodell och en förare i viss ålder inte behöver vara billigast på ett annat bilmärke med en förare i annan ålder.

Så här gör du för att spara pengar och hitta den bästa försäkringen:

1. Jämför, jämför, jämför!

Jämför premierna hos minst tre-fyra bolag. Det kan vara svårt att få en totalbild av marknaden, välj därför ut ett antal bolag att "jobba med". Använd dig med fördel av sajter som gör jobbet åt dig, som exempelvis Insplanet.com och Compricer.se. Finns det försäkringsbolag som inte är med på sajterna kan du kontakta dem själv. Titta också på Konsumenternas försäkringsbyrås betygsättning av bilförsäkringarnas villkor på nätet.

2. Kolla villkoren noga

Läs noga igenom villkoren för att se vilka delmoment som ingår i försäkringen. Om du mestadels kör i stan kanske viltskydd inte är så motiverat till exempel. Tillägg för hyrbil är ett annat tillval du kanske kan överväga att ta bort. Även självriskerna på de olika momenten i försäkringen kan variera.

3. Betala årsvis

Det är oftast billigare att betala hela premien på en gång. Även om uppdelningar av betalningar är bekvämt betalar du mer i form av påslag på premien.

4. Se över alla försäkringar du har

Många bolag erbjuder rabatter om du tecknar flera försäkringar. Överväg därför att även jämföra dina andra försäkringar. Det gör dig till en attraktiv kund. Men det behöver inte alltid bli billigast ändå i just det bolaget.

5. Förhandla

Du kan också förhandla dig till bättre avtal. Har du redan ett bolag kan du ringa ett annat och be dem komma med ett bättre bud. Vill du slippa byta kan du åter vända dig till det bolag du redan har och pressa dem på premien.

6. Rabatter

Ett annat sätt är att få medlemsrabatt via facket eller en medlems-organisation som till exempel nykterhetsrörelsen. Hör efter med försäkringsbolagen vilka de samarbetar med.

7. Parkera säkert

Här kan du också sänka premien. Visar du att du kan minska risken för stöld genom att parkera i garage nattetid eller utrusta bilen med larm kan du av en del bolag få lägre premie.

8. Ställ kostnaden mot bilens värde

Eftersom premien påverkas av omfattningen du väljer på försäkringen lönar det sig att ställa premierna för halv- och helförsäkringarna inklusive självriskerna för de olika typerna av skador mot bilens värde. En äldre bil som inte är värd så mycket behöver förmodligen inte ha en helförsäkring.

9. Kolla körsträckan noga

Premien styrs också av självrisken. Du kan genom att ange en högre självrisk få ned premien på försäkringen. Dock bör du överväga skillnaden i premien och ställa detta mot kostnaden om olyckan skulle vara framme. Ju längre körsträcka desto högre risk för olycka och därmed följer en högre premie. Tänk därefter på att ange en korrekt körsträcka utifrån dina behov.

10. Ompröva med jämna mellanrum

Ditt val av försäkringsbolag bör omprövas med jämna mellanrum för att säkerställa att din försäkring håller måttet gentemot de övriga försäkringarna. Jämför därför regelbundet.

11. Importerad bil

Är bilen din direktimporterad bör du vara extra noga när du väljer försäkring då en del bolag har restriktioner i försäkringen för direktimporterade bilar. Vissa bolag kräver att du genomför ett test innan försäkringen kan börja gälla.

Så fungerar bilförsäkringar

Bilförsäkring kan du skaffa/byta när du byter bil eller när försäkringen löper ut årsvis.

Trafikförsäkring: Ägaren till en bil som är i trafik är enligt lag skyldig att minst teckna en trafikförsäkring från den dag fordonet tas i trafik. Trafikförsäkringen täcker skador som kan orsaka tredje part, personer eller annans egendom i samband med trafikolycka.

Halvförsäkring: I en halvförsäkring ingår utöver trafikförsäkringen även normalt sett stöld-, brand-, glas-, maskin-, räddnings- och rättskyddsförsäkring.

Helförsäkring: Utöver halvförsäkring ingår i helförsäkring vagnskada som täcker skador som vållats ditt egna fordon i samband med trafikolycka. Förutom detta täcker vagnskademomentet skador uppkomna i samband med krock med vilt och skadegörelse.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: