Bilens ”svarta låda” avslöjar fortkörning

GPS-Tracker hittar bilar. Och avslöjar fortkörning.
Polisen kan få del av information från din GPS-tracker.
Foto: Robin Aron

Bilens ”svarta låda” kan avslöja fortkörning för polisen.

Informationen kan också användas för att höja försäkringspremierna.

Nu kommer ett larm från Storbritannien om att information från bilens GPS-tracker kommer att spridas mer framöver.

Många försäkringsbolag ger rabatt på sina bilförsäkringar om ägaren installerar en så kallad GPS-tracker i sin bil. Utrustningen, som kostar från några hundralappar, är tänkt att göra det möjligt att snabbt spåra bilen om den skulle bli stulen. Allt fler bilmodeller har nu också en tracker installerad som standardutrustning.

Avslöjar fortkörning

Nu kommer ett larm från Storbritannien att den ”svarta lådan” kan ge både polis och försäkringsbolag helt annan information än bilens position. Information som ägaren kanske inte vill ska komma fram.

Flera försäkringsbolag som The Telegraph har varit i kontakt med berättar att sannolikheten ökar för att data från GPS-trackern ska användas till att höja försäkringspremier för bilägare som ofta kör för fort. Samtidigt berättar man att det blir vanligare att information om fortkörning lämnas över till polisen.

– Om en förare är inblandad i en olycka och polisen misstänker att hastighetsbegränsningarna har överstigits kan de be om att få se data från bilen. Och vi lämnar ut den utan beslut från domstolen, säger försäkringsexperten Ian Crowder till The Telegraph.

Bolagen delar med varandra

I vissa länder, som Italien, har försäkringsbolag börjat dela med sig av data från olika bilar till varandra, speciellt i samband med olyckor. En anledning är att informationen kan göra det lättare att reda ut vem som vållat en olycka. En annan anledning är att försäkringspremierna ska kunna justeras efter hur stora risker man bedömer att olika bilister utsätter sig för.

Det finns inga uppgifter om att några svenska försäkringsbolag skulle dela information från GPS-trackers på det här sättet.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: