Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 20 okt 2015 15:08

Bilens dag – en dag för tjejer

Foto: Thinkstock

Bilens dag firas 28 oktober.

Och det här kanske i första hand blir en dag för svenska tjejer.

Det är nämligen kvinnliga bilköpare som ökar mest i Sverige.

Det visar siffror från sajten bilensdag.se

Det går bra för bilbranschen i Sverige – riktigt bra. Nu, när snart Bilens dag ska firas, visar siffror från Bil Sweden är man nu på väg att slå alla försäljningsrekord och många räknar med det bästa försäljningsåret någonsin i landet.

– Förutsättningarna är goda, säger Bil Swedens vd Bertil Moldén.

Bilägandet ökar över hela landet. Det säljs många nya bilar och även begagnatmarknaden är stekhet. Det finns flera förklaringar till att det säljs så många bilar just nu. Förutom att låga räntor gör det billigt att låna till en bil ser Bertil Moldén två andra anledningar.

BILTESTER: Här hittar du tester av helt nya bilmodeller!

Privatleasing har tagit fart på allvar

– Två faktorer som spelar in är de stigande bostadspriserna i framför allt Stockholm, Göteborg och Malmö, som gör att hushållen känner sig ”rikare”. För det andra att en ny dispositionsform – privatleasing av bilar – tagit fart på allvar, säger Bertil Moldén.

Bland de nya bilägarna är det kvinnor som utmärker sig. Andelen kvinnor som äger en bil har ökat med 86 procent sedan mitten på åttiotalet – motsvarande siffra för män är 21 procent. Fortfarande är det dock fler män än kvinnor som äger bil. 2,3 miljoner män i Sverige äger minst en bil, medan siffran för kvinnor är 1,3 miljoner. Det innebär att 35 procent av de privatägda bilarna i Sverige ägs av kvinnor, enligt sajten bilensdag.se.

– Sverige är ett land med långa avstånd, det gör bilen till en förutsättning för att hela landet ska kunna leva – och för att vi ska kunna bo och arbeta där vi vill. Det är bilen som gör att vi inte behöver välja mellan att ha naturen runt knuten eller ett arbete vi trivs med – vi kan få både och, säger Charlie Magnusson, Charlie Magnusson, informationschef på Motorbranschens Riksförbund och en av initiativtagarna bakom Bilens dag.