Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 30 dec 2014 16:32

Bilåret 2014: Det här var mest spännande

BMW M3.

BMW M3.

1/4

Foto: Andreas Libell

Citroën C4 Cactus.

Citroën C4 Cactus.

2/4

Foto: David Jakobsson

Volvo XC90 med Volvos vd Håkan Samuelsson.

Volvo XC90 med Volvos vd Håkan Samuelsson.

3/4

Foto: David Jakobsson

Stort intresse kring BMW i8.

Stort intresse kring BMW i8.

4/4

Foto: David Jakobsson

Supersnabba sportbilar och praktiska familjebilar.

Bilåret 2014 har bjudit på många spännande nyheter.

Mest spännande är nog det som håller på att hända hos Volvo i Torslanda.

På banan med nya BMW M3

Det kom flera nya BMW-bilar under 2014. Och jag har provkört flera bilar, både i Europa och i USA. Den bil som sticker ut mest är M3, som jag provkörde för första gången i Portugal. Och på den underbara racerbanan i Portimão fick bilen verkligen visa vad den går för. Den 4,7 kilometer långa och kuperade banan bjöd på riktiga utmaningar både för bil och förare. Höga hastigheter, tuffa inbromsningar och skarpa kurvor. M3 var briljant.

När bilen dök upp hemma i Sverige lät vi den göra upp med Audi RS 4 på Gelleråsen. Även här var M3:an fantastisk. Audi RS 4 imponerar också, modellen är aningen mer lättkörd tack vare fyrhjulsdrift.

Kombikampen – vi var först

Volvo V70 är Sveriges mest sålda bil. Men nu har den fått tuff konkurrens. I höstas fick jag och redaktör Jan-Erik Berggren som första tidning möjlighet att jämföra V70 med nya Volkswagen Passat och nya Ford Mondeo. Det blev en tuff trekamp som Passat gick segrande ur. Men varken V70 eller Mondeo var speciellt långt efter.

Galen intervju med skön vd

Jag gjorde en intervju med Bo Andersson, vd för den ryska biltillverkaren Avtovaz. Och maken till öppenhjärtig företagsledare finns nog inte, i alla fall inte inom bilindustrin. Han berättade om tuffa utmaningar, om hur katastrofresultat, uppsägningar och om att han tvingas hantera politiker som Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev och president Vladimir Putin.

Bo Andersson är en hårding som vi kommer att få höra mer ifrån.

Citroën sticker ut

Bilvärlden blir allt mer slätstruken och modeller från olika tillverkare liknar varandra allt mer. I den verkligheten är det uppfriskande när någon vågar sticka ut och tänka lite annorlunda.

Ett bra exempel på detta är Citroën som gjorde verklighet av sin C4 Cactus. En bra bil med massor av charm och karraktär.

Fullt fokus på Volvo

Det har handlat mycket om Volvo under 2014. Den stora nyheten är nya suven XC90. Först hördes bara vissa rykten. Sen började spionbilderna dyka upp. Sen kom fragmentarisk information från Volvo själva – och sen presenterades den färdiga bilen till slut under ett evenemang utanför Stockholm. Bilmodellen är starten på en ny tidsepok för Volvo, en epok där man enligt Volvochefen Håkan Samuelsson återigen kan bygga ”riktiga Volvobilar”.

Ny säkerhetsteknik, nya drivlinor, nya onlinetjänster och en ny lyxig design. Under 2015 kan vi vänta oss fler nyheter från Volvo, till exempel ska V90 som ska ersätta V70 vara på gång. Det blir riktigt spännande.

Skoda blir bättre och bättre

Det tjeckiska bilmärket Skoda blir allt mer attraktivt och under året har jag kört flera nya modeller. Den senaste är lilla Fabia, som är en potent bil till ett vettigt pris. Fabia fick toppbetyg i Euro Ncaps krocktester.

Den Skoda som fångat mig mest i år är Octavia – och i synnerhet versionen Octavia Scout. Grymt lastutrymme och fina vägegenskaper. Och med fyrhjulsdrift och lite högre markfrigång passar den svensk vinter perfekt. En kompis fick titta på bilen – och beställde en direkt. Bra bilval, tycker jag.

Just i dag kör jag en Seat Leon Xperience. Den har också VW-teknik under skalet och kan vara ett kul alternativ till Octavia.

BMW i8 – väcker uppmärksamhet

Lyxiga Bentleymodeller, snabba Porschar, vräkiga suvar… visst är det många som tittar när man kommer fräsande i en läcker testbil. Men aldrig har jag kör en bil som väckt så mycket uppmärksamhet som BMW i8. Nästan överallt såg jag människor ta upp sina mobiltelefoner för att fånga i8 på bild. Och uppmärksamheten är befogad, det är en fantastisk hybrid som är både miljövänlig och vrålsnabb. Och kolfiberkarossen är något utöver det vanliga.

Porsche har mycket på gång

Porsche har spottat ur sig många nya bilar under det senaste året. Och det är nästan alltid härligt att få köra en ny Porsche. I år har jag bland annat klarat av nya Cayman GTS, 911 Targa, några versioner av uppdaterade Cayenne – och superfina lilla suven Macan. Den sistnämnda gjorde avtryck. Det här är mångsidig bil som bevisat att den klarar allt från familjetransporter till bankörning och terrängäventyr.

Fler nyheter från Porsche är på gång. Men dem tar vi efter nyår.

 

LÄS OCKSÅ:

Jan-Erik Berggren: Så var mitt bilår 2014