Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Besiktning

Publicerad 5 jun 2018 09:09

Varning: 12 200 A-traktorer har nu fått körförbud

1/2

Foto: LASSE SVENSSON

2/2

Foto: LASSE SVENSSON

De nya besiktningsreglerna trädde i kraft den 20 maj. De flesta bilarna hann besiktigas, men med de svenska A-traktorerna är det sämre.

12 200 av dem har nu fått körförbud.

– Det är en indikation på att de är i ett sådant skick som gör att de inte skulle bli godkända i dagsläget, säger Anders Gunneriusson, senior rådgivare på Transportstyrelsen.

Allt om Bilar har skrivit mycket om de nya besiktningsreglerna som trädde i kraft den 20 maj. Reglerna innebar att 300 000 bilar fick ett tidigarelagt besiktningsdatum och Transportstyrelsen var tidigt ute och varnade för att många riskerade att få körförbud.

När ”krutröken lagt sig” visade det sig att det inte var så illa

– Det fanns farhågor att många bilägare skulle missa att de fått ett nytt tidigarelagt besiktningsdatum och därmed få körförbud. Nu kan vi konstatera att det inte blev så. Av de 49 932 som nu belagts med körförbud efter maj månad, så är 45 procent av dessa avställda och 9 procent avregistrerade. Det innebär att cirka 23 000 fordon som berörts av de nya reglerna och som är i trafik fått körförbud . Det är inte högre än någon annan månad under året, säger Anders Gunneriusson, senior rådgivare på Transportstyrelsen.

LÄS ÄVEN: Så påverkas du av de nya bilbesiktningsreglerna 

12 200 A-traktorer har fått körförbud

Men när det gäller kravet på kontrollbesiktning av A-traktorer ser det inte lika bra ut.

12 200 av dessa fordon har inte besiktigats enligt de nya reglerna och har därför omgående fått körförbud.

– Att det är så många A-traktorer som inte kontrollbesiktats är en indikation på att de är i ett sådant skick som gör att de inte skulle bli godkända i dagsläget, säger Anders Gunneriusson.

Allt om Bilar har tidigare berättat om polisens kamp mot de A-traktorer som inte uppfyller kraven.

– De flesta vi kontrollerat har haft ganska mycket brister och vissa av dessa a-traktorer har varit rent livsfarliga, då de till exempel helt saknat bromsverkan, var en kommentar från polisen Anders.

Just vid det tillfället underkändes 14 av 15 A-traktorer vid polisens flygande besiktningar.

Kravet på kontrollbesiktning för A-traktorer är en anpassning till EU-lagstiftningen och införs för att öka trafiksäkerheten. Alla som fått körförbud på sina fordon kommer att få ett körförbudsmeddelande hemskickat från Transportstyrelsen.

LÄS ÄVEN: Bilskrotens personal halkade – epatraktorns ägare får betala 

295 000 bilar kan få körförbud i sommar

Ytterligare 295 000 bilar har fått tidigarelagd besiktningsperiod och kan få körförbud under sommaren. Så här ser det ut:

48 000 fordon har fått tidigarelagt besiktningsdatum till 30 juni

104 000 fordon har fått tidigarelagt besiktningsdatum till 31 juli

143 000 fordon har fått tidigarelagt besiktningsdatum till 31 augusti

För att ta reda på när ditt fordon ska besiktigas är det här rätt väg: Surfa in på Transportstyrelsens hemsida och sök på ditt fordons registreringsnummer. Då får du svar direkt på när det är dags för nästa besiktning.