Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Besiktning

Publicerad 17 maj 2018 10:31

Transportstyrelsen: På söndag får 114 400 fordon körförbud

Långt över 100 000 fordon får körförbud när de nya besiktningsreglerna börjar gälla den 20 maj.

Långt över 100 000 fordon får körförbud när de nya besiktningsreglerna börjar gälla den 20 maj.

1/2

Foto: ROBIN ARON

13 500 A-traktorer får körförbud. Och att köra en sådan obesiktigad kan även påverka förarens föräldrars körkort.

13 500 A-traktorer får körförbud. Och att köra en sådan obesiktigad kan även påverka förarens föräldrars körkort.

2/2

Foto: LASSE SVENSSON

På söndag börjar de nya besiktningsreglerna gälla. Senaste statistiken från Transportstyrelsen visar att 114 400 fordon då får körförbud.

– Då får man bara köra fordonet kortast lämpliga väg till ett besiktningsföretag för kontrollbesiktning, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen.

Den 20 maj införs de nya besiktningsreglerna. I samband med dessa har många fordon fått nya besiktningstider som ligger närmre i tiden. Med endast tre dagar kvar är det fortfarande bråttom för 114 400 fordon som riskerar körförbud. 

Om fordonet inte besiktas i tid får det automatiskt körförbud.

– Då får man bara köra fordonet kortast lämpliga väg till en verkstad för reparation och till ett besiktningsföretag för kontrollbesiktning, under förutsättning att fordonet är påställt. Om fordonet är avställt får man bara köra kortast lämpliga väg till ett besiktningsföretag, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen.

LÄS MER: Så påverkas du av nya reglerna för bilbesiktning 

13 500 A-traktorer får körförbud

Det är även 13 500 A-traktorer som riskerar körförbud, då den fordonskategorin från och med den 20 maj får krav på besiktning. Enligt Transportstyrelsen är många av fordonen i dåligt skick, och de nya reglerna införs för att öka trafiksäkerheten. 

För den som inte tar in sin A-traktor för kontroll väntar digra konsekvenser. 

– Dels kan man bli av med sitt körkort eller traktorkort om man till exempel kör en A-traktor som byggts om så att den inte längre uppfyller kraven för vad som kan anses vara en A-traktor. Dels kan det bli svårt för ungdomarna att få sitt körkortstillstånd inför övningskörning till B-körkort. Dessutom kan även föräldrarnas körkort omhändertas, om uppfattningen är att de inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att hindra sitt barn att köra en obesiktad A-traktor. Det är en domstol som avgör påföljden, säger Anders Gunneriusson.

Så ser du om du drabbas

Transportstyrelsens hemsida kan man kontrollera vilket datum som gäller för fordonet. 

Med de nya besiktningsreglerna upphör slutsiffran i registreringsnumret att styra när det är dags att besikta fordonet. I stället ska personbilar och lastbilar som inte överstiger 3 500 kg i totalvikt kontrollbesiktas enligt följande:

· Första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången.

· Andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes.

· Därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes.

A-traktorer ska besiktas senast 24 månader efter den månad då den föregående godkända kontrollbesiktningen utfördes. För att en kontrollbesiktning ska vara giltig ska den vara gjord under de senaste 24 månaderna innan reglerna träder i kraft.

LÄS MER: Besiktiga utomlands – hur ska jag göra?