Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Besiktning

Publicerad 26 apr 2018 10:39

Nästan 180 000 bilar riskerar körförbud om tre veckor

Transportstyrelsen tror att det kan bli svårt att få tid för bilbesiktning när så många är sent ute.

Transportstyrelsen tror att det kan bli svårt att få tid för bilbesiktning när så många är sent ute.

1/2

Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Drygt 14 400 A-traktorer ser i nuläget ut att få körförbud den 20 maj om de inte besiktigas.

Drygt 14 400 A-traktorer ser i nuläget ut att få körförbud den 20 maj om de inte besiktigas.

2/2

Foto: LASSE SVENSSON

De nya besiktningsreglerna är bara några veckor bort och nu meddelar Transportstyrelsen att 178 765 bilar riskerar körförbud om de inte besiktigas före den 20 maj.

– Att vara sent ute med besiktningen den här gången kan få konsekvenser, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen.

Allt om Bilar har skrivit om de nya besiktningsreglerna vid flera tillfällen. En mängd fordon behöver besiktigas före den 20 maj, när de nya reglerna träder i kraft.

Men nu flaggar Transportstyrelsen för att det kan bli problem. Av de 306 335 bilar som behövde besiktigas har bara 127 500 genomgått en besiktning. Då återstår 178 765 bilar, som nu alltså riskerar körförbud. Och ska de alla besiktigas de kommande tre veckorna...

– Att vara sent ute med besiktningen den här gången kan få konsekvenser eftersom det är ovanligt många fordon som ska in samtidigt, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen.

Det var även 16 000 A-traktorer som behövde besiktigas. Omkring 14 400 återstår fortfarande och flest av dessa återfinns i Västra Götalands län – 2 052.

LÄS ÄVEN: Så påverkas du av de nya besiktningsreglerna 

Transportstyrelsen uppmanar bilägare att ha koll på datum

Transportstyrelsen uppmanar alla fordonsägare att kontrollera vilket besiktningsdatum som gäller för deras fordon, vilket lättast görs på Transportstyrelsens hemsida.

När de nya besiktningsreglerna börjar gälla upphör slutsiffran i registreringsnumret att styra när det är dags för besiktning. I stället ska personbilar och lastbilar som inte överstiger 3 500 kg i totalvikt kontrollbesiktas enligt följande:

· Första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången.

· Andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes.

· Därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes.

A-traktorer ska besiktas senast 24 månader efter den månad då den föregående godkända kontrollbesiktningen utfördes. För att en kontrollbesiktning ska vara giltig ska den vara gjord under de senaste 24 månaderna innan reglerna träder i kraft.

LÄS ÄVEN: Det har blivit dyrare att besiktiga bilen