Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Besiktning

Publicerad 20 jul 2016 12:56

”Måste backljuset fungera på bilen?”

Backljuset måste faktiskt inte fungera när du besiktigar bilen.

Backljuset måste faktiskt inte fungera när du besiktigar bilen.

Foto: Halfpoint / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

Bilprovningens rutinerade expert Morgan Isacsson svarar på frågor om bilprovning och bilbesiktning. Vill du själv ställa frågor – mejla till bilprovning@expressen.se. Inled mejlet med "Bilbesiktning".

Besiktningsstationer utomlands

För några år sedan fanns det möjlighet att besikta svenska bilar av svensk personal i Spanien på en svensk besiktningsstation. Nu har de tagits bort och jag undrar varför? de någonsin att återuppstå? Vilka hinder finns för att ha Svenska besiktningsstationer i Spanien?

Thomas.

MORGAN: Bilprovningens monopol på kontrollbesiktning upphörde genom omregleringen år 2010. Året därpå slutade även försöksverksamheten med kontrollbesiktning av svenskregistrerade lätta bilar i Spanien på grund av ändrade förutsättningar. Det finns inga planer på att återuppta verksamheten igen.

Elsystemet har brunnit

 Elsystemet på min släpkärra har brunnit. Kan jag lagligt använda den belysning som används till obromsad båttrailer?

Birgitta.

MORGAN: Det går bra att använda belysning som är avsedd för obromsade släpvagnar under förutsättning att den är godkänd (E-märkt) och att det finns stoppljus i lyktorna baktill. Om släpvagnen är bredare än 160 cm och är av årsmodell 1977 eller nyare måste det finnas positionslyktor framtill. Vid kontrollbesiktningen kontrolleras inte om belysningen är E-märkt utan endast att belysningen finns, fungerar och har rätt färg.

Hittar inte chassinummer

Jag har en Chevrolet transport 2004 och kan inte besikta min bil eftersom chassinumret inte syns. Jag har ringt många ställen men har fortfarande inte hitta det. Kan du hjälpa mig?

Aram.

MORGAN: Det instansade chassinumret på Chevrolet Trans Sport av årsmodell 2004 är placerat i motorutrymmet på förstärkningsplåten/balken bakom höger strålkastare. Om det ursprungliga instansade chassinumret rostat bort måste du se till att få ett nytt chassinummer instansat och därefter låta göra en registreringsbesiktning av bilen för att säkerställa att det är rätt bil.

Backljusen fungerar inte

Jag ska snart besikta min bil och har märkt att backljusen inte fungerar. Kommer det ställa till problem för mig?

Johanna.

MORGAN: Nej, vid kontrollbesiktning görs inte någon kontroll av att backningsstrålkastare fungerar. Men på lätt bil och lätt släpvagn från årsmodell 1984 och framåt kontrolleras att backljuset inte kan lysa om friläge eller växel framåt är ilagd. Om så är fallet blir det fordonet underkänt.

Körförbud efter besiktning

När får en bil generellt sett körförbud efter en besiktning?

Johan.

MORGAN: Fordon kan få eller åsatt körförbud. Automatiskt körförbud får ett fordon när det inte har besiktats i sin inställelseperiod. Då får man endast provköra fordonet i samband med reparation samt köra den kortaste lämpliga väg till en besiktningsstation för kontrollbesiktning. Åsatt körförbud får fordonet när det vid besiktningen har en brist eller samverkande brister som medför att fordonet inte kan användas utan uppenbar fara för trafiksäkerheten. Får fordonet åsatt körförbud ska det förses med ett körförbudsmärke. Då måste fordonet repareras på plats eller bogseras till en verkstad om det inte gäller en olastad släpvagn med fel på bromssystemet. Då får släpvagnen bogseras till verkstad med en hastighet av högst 30 kilometer i timmen.

Trött på din struliga bil? Se vad du kan få för den här om du säljer i dag