Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Besiktning

Publicerad 8 jun 2018 13:00

Köer till besiktningen – kan ge körförbud

Det kan bli svårt att hitta en besiktningstid i sommar.

Det kan bli svårt att hitta en besiktningstid i sommar.

1/3

Foto: COLOURBOX

2/3

Foto: BESIKTA

3/3

Foto: ROBIN ARON

De nya reglerna har lett till att många behöver besiktiga sin bil i sommar. Och eftersom många har juli som sista kontrollmånad lär det bli huggsexa om tiderna.

– Fundera på om du kan lägga din besiktning redan i juni månad, säger Besiktas marknadsområdeschef Lennart Gillberg.

De nya besiktningsreglerna började gälla 20 maj, vilket enkelt uttryckt innebar att 300 000 bilar fick en tidigarelagd besiktningsperiod.

De flesta av de fordonsägare som skulle besiktiga sin bil före den 20 maj klarade av det. Men inför sommaren så är det nu ytterligare 295 000 fordon som fått en tidigarelagd tidsgräns.

48 000 fordon till 30 juni.

  104 000 fordon till 31 juli.

  143 000 fordon till 31 augusti.

Att det är extra många bilar i juli kan komma att ställa till det i sommar. Besiktningstiderna går åt snabbt och i juli lär de snabbt ta slut.

– Fundera på om du kan lägga din besiktning redan i juni månad. Då har du större chans att få en tid som passar bra, säger Besiktas marknadsområdeschef Lennart Gillberg.

LÄS ÄVEN: 12 200 A-traktorer har nu fått körförbud 

Risk att fordon får körförbud under bilsemestern

Förr styrdes besiktningsperioden av slutsiffran i registreringsnumret – dessutom var juli och augusti besiktningsfria månader. Men så är inte fallet längre och många bilars besiktningsperiod löper alltså ut just i juli och augusti.

– Med en förändrad besiktningsbransch och flera aktörer på marknaden har bilägarna fått ett nytt förhållningssätt till sin bilbesiktning. Tidigare var många ute i god tid och bokade sin besiktning långt i förväg. Idag bokar de flesta bara ett par dagar innan, vilket ger en snabbt föränderlig bild av bokningsläget på stationerna, kommenterar Lennart Gillberg.

Risken finns alltså att bilägare kommer få körförbud på sina bilar mitt under bilsemestern, trots att de är medvetna om problemet och försöker boka en besiktningstid.

– En besiktning är en kontroll av de viktigaste delarna i bilen, så besikta gärna innan du ger dig i väg. Då får du koll på hur trafiksäker din bil är och kan känna dig lugn i semestertrafiken, säger Lennart Gillberg.

LÄS ÄVEN: Svenska bilar sjunker i värde – för att de inte tvättas