Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Besiktning

Publicerad 17 jun 2015 12:31

Kan vi besiktiga bilen utomlands?

Det går tyvärr inte att besiktiga bilen utomlands.

Det går tyvärr inte att besiktiga bilen utomlands.

Foto: Noel Hendrickson

Bilprovningens rutinerade expert Morgan Isacsson svarar på frågor om bilprovning och bilbesiktning. Vill du själv ställa frågor – mejla till bilprovning@expressen.se. Inled mejlet med "Bilbesiktning".

Måste ODB-uttaget fungera?

Hej, jag besiktade min Kia Sorento cdi -07 och fick underkänt då odb-uttaget var strömlöst. Är det krav?

Staffan Larsson

MORGAN: Ja, det är ett krav. Kontroll av bilens omborddiagnossystem (OBD) görs enligt en ISO-standard där bland annat bilens OBD-uttag är standardiserat. I standarden ingår att det i bilens uttag finns både + och – (jord) och det är i bilens diagnosuttag som besiktningsföretagens diagnosinstrument får sin strömförsörjning.

Registrera fyrhjuling?

Hej. Jag har renoverat en Suzuki KingQuad 300 fyrhjuling från 1995 som jag önskar registrera och undrar därför var man kan få tag i till exempel er handbok med instruktioner för fyrhjulingar? Har försökt med bilprovningens kundtjänst men får bara nonsenssvar (jag är ingen tekniker). Hoppas Du kan hjälpa.

mvh L Larsson

MORGAN: Tyvärr kan jag inte hjälpa dig. Tekniska Handboken gällande registreringsbesiktning är avsedd för besiktningsingenjörer med en särskild utbildning och inte för fordonsägare.

En fyrhjuling kan registreras som motorcykel, moped, terränghjuling, traktor och motorredskap. Det är vid själva registreringsbesiktningen som det tas ställning till om fyrhjulingen uppfyller gällande krav för fordonstypen.

En fyrhjulig som är registrerad som motorcykel och får köras på vanlig väg måste vara EU-typgodkänd och uppfylla de krav och villkor som gäller för EU-typgodkänd fyrhjuling. Kortfattat gäller följande för EU-typgodkänd fyrhjulig motorcykel:

· Motoreffekt högst 15 kilowatt (ca 20 hästkrafter)

· Registreringsskylt baktill

· Tekniskt skick som för vanlig motorcykel.

· Krav på kontrollbesiktning

 

LÄS MER: Är det okej att motorlampan lyser?

Kan vi besiktiga utomlands?

Hej. Vi har lagt märke till att besiktningsperioden är under tiden vi är ute och reser med bilen. Går det att göra kontrollbesiktningen utomlands? Finns det något gemensamt eu-protokoll, till exempel?

Åsa

MORGAN: Nej, en kontrollbesiktning av en svenskregistrerat fordon kan bara göras i Sverige av ett ackrediterat besiktningsföretag. Det finna i dag inget EU-land som godkänner en kontrollbesiktning gjord i ett annat EU-land men i framtiden kommer det troligtvis bli möjligt. När ni kommer tillbaka till Sverige efter er resa utomlands, och om bilen då fått ett automatiskt körförbud för att den inte kontrollbesiktigats, måste ni kontrollbesiktiga bilen på den besiktningsstation som ligger närmast landsgränsen.

Måste centrallåset fungera?

Jag har en gammal bil där ac:n och centrallåset lagt av. Är det ett krav att det fungerar på besiktningen?

Kalle Kula

MORGAN: Nej, det är inget krav eller kontroll av att luftkonditioneringen eller centrallåset fungerar. Men bilens alla dörrar måste kunna öppnas vid kontrollbesiktningen annars blir bilen underkänd.

Kontrolleras gasolsystemet?

 Jag har hört så mycket olika besked om gasolsystem på husvagnar och husbilar. Kontrolleras det alls numera? Och om inte, vad är er rekommendation om hur ofta och av vem som jag ska kolla systemet?

Böda camping nästa

MORGAN: 1 oktober 2002 infördes obligatorisk kontroll av gasolsystemen på husbilar och husvagnar vid kontrollbesiktningen men kravet togs bort 29 april 2009 efter beslut av Transportstyrelsen. I dag kan man göra en frivillig kontroll av gasolanläggningen och den kontrollen motsvarar det ‧tidigare lagstadgade regelverket.

Regelbundet underhåll är avgörande för att fordon ska vara säkra och det gäller även för husvagnar och husbilars gasolsystem. Att i samband med kontrollbesiktningen göra en frivillig kontroll av gasolsystemet är en del av det regelbundna underhållet och kan man dessutom mellan kontrollbesiktningarna göra täthetskontroller på verkstad är det bra. Min rekommendation är att minst årligen göra en kontroll av gasolsystemet på husvagnar och husbilar och då alltid byter ut gummipackningen vid anslutningen till gasoltuben. Att regelbundet kontrollera gasolutrustningen är en viktig del i att göra livet på vägen, campingen eller ställplatsen så tryggt och säkert som möjligt.

OBS! Glöm inte att ta med nyckeln till förvaringsutrymmet för gasolflaskorna när kontroll av gasolsystemen ska göras.

Måste man besiktiga mopedbilar?

Behöver mopedbilar besiktigas?

Alecander

MORGAN: Nej.  Det är inget krav på kontrollbesiktning av äldre nationella mopeder (högst 30 km/h), nyare EU-mopeder utan registreringsskylt (Klass II, högst 25 km/h) samt EU-mopeder med registreringsskylt (Klass I, högst 45 km/h). Mopedbilen är normalt en EU-moped med registreringsskylt (Klass I, högts 45 km/h).