Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Besiktning

Publicerad 2 mar 2016 13:50

Kan jag besiktiga bilen i Spanien?

Körförbud på svenskregistrerad bil utomlands kan leda till problem om du blir inblandad i en trafikolycka.

Körförbud på svenskregistrerad bil utomlands kan leda till problem om du blir inblandad i en trafikolycka.

Foto: iStockphotos

Bilprovningens rutinerade expert Morgan Isacsson svarar på frågor om bilprovning och bilbesiktning. Vill du själv ställa frågor – mejla till bilprovning@expressen.se. Inled mejlet med "Bilbesiktning".

Tänker byta motor och växellåda

Har en Volvo 760 gle med prv6 motorn, alltså b280. Tänkte sätta i en motor från en Volvo 940 turbo och då även passa på att byta till manuell låda i stället för automat. Men vet ej om det är ok för att regbesikta. Skulle även vara intresserad av prisuppgifter för en sådan besiktning?

Samt om jag i stället sätter i en d24td, hur mycket skulle skatten ligga på? Vet inte om jag kör nog mycket för att det ska löna sig med dieseln tyvärr.

Lukas


MORGAN: Det går inte med säkerhet att svara på denna fråga utan att veta mer exakt när bilen togs i bruk och vilken årsmodell det är på bilen. Det behövs även information om vilken motoreffekt det är på den tilltänkta motorn då det kan det finnas begränsningar på hur mycket en effekt en viss bilmodell får ha. Generellt gäller att för bilar registrerade före 1 januari 1993 så finns det möjlighet att kunna montera i en motor med ett så kallat ”reglerat trevägs-katalysatorsystem”. Då gäller att både motor och kringutrustning ska komma från samma fordon.

Frågor om fordonsskatt kan jag tyvärr inte besvara utan jag rekommenderar att du söker information om detta hos Transportstyrelsen.

Oklart om bilens identitet

Jag äger en Cheva från 1955 som importerades 2006. Den är förreggad och har fått svenska plåtar. Bilen är under renovering och inte besiktigad för trafik än. Till min stora förskräckelse så upptäckte jag nu, när jag jämförde bilens chassinummer med det som står på papperen, att det skiljer på en detalj. På bilen står det VJ och ett gäng siffror, och på papperna står det VO följt av samma siffror som står på bilen. Det enda som skiljer är alltså att ett J är bytt mot ett O. J betyder att bilen är byggd i Janesville och O betyder att bilen är byggd i Oakland. Det måste ju ha skrivits in fel. Hur mycket problem kan det här ställa till med?

Mvh, Mattias


MORGAN: Vid en registreringsbesiktning görs även en teknisk identifiering, och om bilens identitet inte stämmer med dokumentationen så krävs en utredning. Det verkar som om det kommer att behövas i ditt fall. Du måste ta med dig all dokumentation och eventuella utredningar som stöder din teori om att de har skrivit fel. Sedan gör besiktningsingenjören en bedömning baserat på den information och den dokumentation som finns tillgänglig. Det kan behövas ytterligare dokumentation som styrker bilens identitet.

Letar instansat chassinummer

Jag har en Dodge Aspen 77:a som jag just fått 2:a på stansat ram nr. Var sitter det på en sådan då Bilprovningen inte visste var de skulle leta.

Mvh, Jerry

MORGAN: Var det instansade chassinumret sitter på Dodge Aspen av årsmodell 1977 har jag inga säkra uppgifter om. Men på de Dodge Aspen av årsmodell 1976 som är införda till Sverige av generalagenten ska det instansade chassinumret, enligt fordonstekniskt data, vara placerat under baksätets sittdyna på höger sida. Chassinummer på en originalplåt ska enligt tekniska sitta på instrumentbrädans vänstra sida.

LÄS MER: 10 vanligaste felen på besiktningen – slipp onödiga återbesök

Vilken storlek har chassinumret?

Jag behöver hjälp angående chassinummer. Jag är ägare till en Chevrolet Caprice 91 och vill veta vilket storlek har chassinummer just på min bil. Vi var på bilprovningen och chassinummer på min bil är svåravläst. Har jag rätt att det måste vara 7 mm? Mvh, Agnieszka Marciniak.

MORGAN: Ja, det stämmer att höjden på bokstäver och siffror på den primära identifieringsmärkningen (instansat chassinummer) ska vara minst 7 mm. Undantag finns för bilar och släpvagnar av 1981 eller tidigare års modell där får höjden minskas till 4 mm.

Vill besikta i Spanien

Vi har en bil som fått körförbud nu när vi är i Spanien. Kan jag besiktiga bilen där? Hälsningar Zaba.


MORGAN: En kontrollbesiktning gjord i Spanien är inte giltig i Sverige, så bilen måste kontrollbesiktas så snart den kommer till Sverige. Eftersom bilen har körförbud måste du köra kortast lämpligaste väg till besiktningen. Mitt råd är att du låter göra en frivillig trafiksäkerhetskontroll i Spanien så att du har ett papper på att bilen inte är i ett trafikfarligt skick ifall att du har oturen att bli inblandad i en trafikolycka. Om det då vid en polisutredning i Spanien framkommer att du brukat en svenskregistrerad bil med körförbud på grund av utebliven kontrollbesiktning kan du få stora problem och riskerar att bli dömd som vållande till trafikolyckan samt olovlig körning.

Vems är ansvaret?

Om det bevisligen finns ett chassinr instansat men inte Bilprovningen hittar det, hur går det då? Är det ägarens eller bilprovningens ansvar att veta var numret sitter. Jag har ett släp där de alltid får leta och jag själv kommer aldrig ihåg var det sitter. Angående frågor om var nummret sitter. Borde det inte stå i instruktionsboken så att folk slipper fråga här? Hälsningar, Inge Nilsson


MORGAN: Formellt (enligt lagen) är det fordonsägaren ansvar att veta var det instansade chassinumret är placerat och se till så det inte skadas eller förstörs. Besiktningsteknikern har det yrkesmässiga ansvaret att efter bästa förmåga leta efter chassinumret. I släpvagnars tekniska data finns det ibland inskrivet var det instansade chassinumret är placerat. Mitt råd är att man målar en hållbar röd färg över chassinumret så skyddas det från rostangrepp och det blir lättare att hitta numret vid kontrollbesiktningen.

Besikta i Litauen?

Har en Peugeot NCM 373 förvärvsdatum 2013-05-31. Anmodad besiktningsperiod 2016 jan-maj. Denna bil finns på vår firma i Kaunas, Litauen. Måste vi plocka över den till Sverige eller kan vi besikta I Litauen? Ser fram emot svar.

Med vänliga hälsningar, Kjell-Erik Nilsson

MORGAN: En kontrollbesiktning gjord i Litauen är inte giltig i Sverige så mitt råd är att bilen besiktas i Sverige så fort som bilen kommer till Sverige. Jag känner inte till hur besiktningssystemet fungerar i Litauen och om du kan kontrollbesikta den svenskregistrerade bilen i Litauen och lagligt använda bilen där.