Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Besiktning

Publicerad 21 aug 2015 11:02

Får jag köra obesiktigat hem genom Europa?

Det är helt okej att köra obesiktigad bil genom Europa så länge den är trafiksäker. Men väl i Sverige måste den besiktigas på stationen som ligger närmast landsgränsen.

Det är helt okej att köra obesiktigad bil genom Europa så länge den är trafiksäker. Men väl i Sverige måste den besiktigas på stationen som ligger närmast landsgränsen.

Foto: Thinkstock

Bilprovningens rutinerade expert Morgan Isacsson svarar på frågor om bilprovning och bilbesiktning. Vill du själv ställa frågor – mejla till bilprovning@expressen.se. Inled mejlet med "Bilbesiktning".

Stansa chassinummer?

Hej. Vi får dagligen frågor från fordonsägare som saknar eller att chassinumret inte går att finna, gäller det alla fordon/ eller från vilket år? Vad är det som gäller, var ska det finnas & vart kan ägaren vända sig för att få hjälp med stansning.

Med vänlig hälsning Werner Mundt


MORGAN: Krav på instansat chassinummer gäller fordon från och med årsmodell 1969. Fordon av årsmodell 1968 eller tidigare får identifieras på chassinummerplåt eller instansat chassinumret. Chassinumrets samtliga tecken måste kunna utläsas. Om det instansade chassinumret är skadat eller saknas måste man göra en registreringsbesiktning efter det att ett nytt chassinummer slagits in i fordonets ram eller på bärande del på karossen. Normalt är det en verkstad som stansar in det nya chassinumret och den som stansar in chassinumret måste dokumentera detta skriftligen då det är ett krav på dokumentation av detta vid registreringsbesiktningen. På helfordonsgodkända (EU-typgodkända) fordon ska det instansade chassinumret vara placerat på fordonets högra sida. Om fordonets identitet inte med säkerhet går att fastställas krävs en utredning från en oberoende part, exempelvis Larmtjänst.

Varför gäller inte utländsk besiktning?

Av vilken anledning godtar inte svensk bilbesiktning en bilbesiktning som gjorts av IVA i Spanien.

MVH Lennart K


MORGAN: Enligt svensk lag och förordning kan en kontrollbesiktning av ett svenskregistrerat fordon endast göras i Sverige och den måste utföras av ett ackrediterat besiktningsföretag. Det finns i dag inget EU-land som godkänner en kontrollbesiktning gjord i ett annat EU-land men i framtiden kommer det troligtvis bli möjligt.

Köra obesiktigat hem genom Europa?

Hej. Min bil har en längre tid varit på reparation i UK. Den har nu körförbud. Kan jag köra hem igenom Europa och besikta vid närmsta station i Skåne?

Mvh Rolf P

MORGAN: Ja, under förutsättning att bilen är trafiksäker samt är skattad och försäkrad i Sverige. När ni kommer tillbaka till Sverige måste bilen kontrollbesiktas på den besiktningsstation som ligger närmast landsgränsen.

Bensin eller etanol?

Hej! När man köper en bil som går med etanol får man rabatter. Jag har en Ford Taurus FFV som går med etanol men jag får inte någon rabatt. Bilen är 20 år gammal men jag kör fortfarande med etanol. Ska jag köra med bensin?

/Zoltan

MORGAN: Nej, du bör så långt som det är möjligt tanka etanol i din bil för miljöns skull.

Eftermonterade xenonljus?

Hej.  Får jag eftermontera xenonljus på min "sportbil" utan att behöva regbesikta eller måste man regbesikta för det?

Med vänlig hälsning, Kim

MORGAN: Om man byter från konventionella strålkastare till strålkastare med gasurladdningslampa (xenon) måste man göra en registreringsbesiktning. För xenonstrålkastare är det krav på strålkastarrengörare och i de flesta fall automatisk ljusnivåreglering. Vid registreringsbesiktningen kontrolleras att strålkastarna uppfyller gällande krav och att det finns dokumentation som styrker att kraven uppfylls Vid kontrollbesiktningen ingår att kontrollera att konventionella strålkastare inte har bytts till LED- eller xenonstrålkastare och om utförandet är ändrat blir bilen underkänd.

Om man ändrar fordonets utförande från det tidigare godkända utförandet är det för de flesta ändringar krav på registreringsbesiktning. Undantag från krav på registreringsbesiktning gäller montering eller demontering av extraljus med fästanordning, takräcken och spoilers. På personbil och motorcykel får det göras mindre ändringar av fjädrar som ger en sänkning eller höjning av fordonets ursprungliga höjd samt utbyte av hjul och däck på personbil, lätt släpvagn och motorcykel om vissa villkor uppfylls.

Vad gäller för ljusbåge?

Vilka är reglerna angående ljusbåge?

Mvh Jerry

MORGAN: Det är inga särskilda regler gällande fästen och skydd (ljusbåge) för extraljus förutom att det vid kontrollbesiktningen kontrolleras fastsättning och skaderisk. Det får inte finnas några vassa kanter eller utskjutande delar som vid påkörning ökar risken för personskada på oskyddade trafikanter.

LÄS MER: BILREGISTRET – så hittar du bilar och ägare