Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Besiktning

Publicerad 27 nov 2015 10:03

Chassinummer – ett elände på besiktning

Morgan Isacsson svarar på läsarnas frågor om besiktning.

Morgan Isacsson svarar på läsarnas frågor om besiktning.

Foto: Alexander Donka

Bilprovningens rutinerade expert Morgan Isacsson svarar på frågor om bilprovning och bilbesiktning. Vill du själv ställa frågor – mejla till bilprovning@expressen.se. Inled mejlet med ”Bilbesiktning”.

Chassinummer

Hej. Bilprovning hittade ej inristade chassinummer på vår servicebil. Det finns en skylt i motorrummet som visar chassinummer mm. Det duger inte för bilprovningen. Han vill ha ett inristat chassinummer på ramen. Ingen kan hitta den. Kan ni hjälpa oss var på ramen chassinummer finns ?

IVECO 35C15 2004

Tacksam för ett svar

MORGAN: Vid kontrollbesiktningen måste alltid en identitetskontroll för att säkerställa fordonets identitet göras. Identifieringen ska göras mot fordonets instansade chassinummer/identifieringsnummer. Fordonets hela instansade chassinummer/identifieringsnummer ska jämföras med chassinumret i bilens tekniska data registrerat hos Transportstyrelsen. På IVECO DAILY (35C15) av årsmodell 2004 sitter det instansade chassinumret på höger rambalk innanför framhjulet.

Ramnummer på jänkare

Vart ska ramnummer sitta på Plymouth Belvedere 61?

Mikael Hellström

MORGAN: Chassinumret på Plymouth Belvedere av årsmodell 1961 finns normalt endast på en originalplåt på dörrstolpen på bilens vänstra sida. Krav på instansat chassinummer gäller fordon av årsmodell 1969 eller senare. Om det är så att originalplåten med chassinumret saknas måste du göra en identitetsutredning hos Larmtjänst och därefter en registreringsbesiktning.

Chassinummer på Dodge

Vart sitter chassinummer instansat på Dodge b200 1977?

Mvh Benny

MORGAN: Var det instansade chassinumret sitter på Dodge B200 har jag inga uppgifter om. Men på Dodge B300 av årsmodell 1977 – 1979 är det instansade chassinumret, enligt fordonstekniskt data, placerat på en konsol vänster fram under insteget till förarplatsen. Chassinummer på en originalplåt sitter på instrumentbrädans vänstra sida.

LÄS MER: 10 vanligaste felen på besikningen – undvik onödiga missarna

Resa bort med bilen i 2 år

Hej! Vi ska bila i Europa i 1-2 år. Kan vi besikta bilen i något annat land? Tex Spanien? Vi måste besikta bilen i mars. Kan vi registrera bilen i ett annat land och då besikta den där?

Natalie Grundin

MORGAN: På en bil registrerad i Sverige kan man inte göra en kontrollbesiktning i ett annat EU-land och därefter tillgodoräkna den som en godkänd kontrollbesiktning i Sverige. Såsom jag känner till det ska den som är bosatt i Spanien mer än 6 månader skriva sig där och då ska man även registrera sin bil i Spanien. Då kan man göra en kontrollbesiktning i Spanien enligt det Spanska regelverket på den tidigare svenskregistrerade bilen.

Motorlampa på gammal bil

Hej. Nu är det dags för besiktning igen på min lilla Saab 9-5 från år 2000. Sedan 2 år tillbaka har motorlampan lyst på den till och från, mest från. Har haft den inne på verkstad och felkoden blir på tempgivaren.

De bytte tempgivare två ggr men efter några timmar eller dar å tändes lampan igen. Då bilen ändå går precis som den ska utan problem så tyckte de ej att jag skulle lägga ut tusentals kronor på att försöka felsöka mera utan köra ändå då bilen är rätt gammal, vilket jag gjort.

När jag varit och besiktad bilen de senaste två gångerna så har jag varit till verkstad och släckt lampan och sedan åkt direkt till besiktningen och bilen har blivit godkänd.  Nu har de sagts mig att ni ej underkänner en bil äldre än år 2002 på grund av lysande motorlampa och detta fel om den fungerar som den ska ändå. Stämmer detta?

Hälsningar en för utom detta, nöjd Saab ägare

MORGAN: Det stämmer det som din verkstad säger. Funktionskontroll av varningslampan för motorelektroniken kontrolleras på bensindrivna personbilar som är tagna i bruk 2002-01-01 eller senare och som omfattas av krav på kontroll av omborddiagnossystem (OBD).

När varningslampan för motorelektroniken tänds varnar den för ett allvarligt fel i bilens avgasrenande system och då rekommenderas att man snarast möjligt åker till en verkstad. Mitt råd är att du åtgärdar felet då det finns en risk att andra komponenter i det avgasrenande systemet skadas samt att det är vanlig att bränsleförbrukningen ökar och därmed en ökning av hälso- och miljöskadliga ämnen i avgaserna.

Däcktrycksövervakning?

Måste alla nya bilar ha TPMS på däcken för att få godkänt vid besiktningen?

Eva-Lill

MORGAN: Nej. Enligt EU-regler måste nya bilar som tas i bruk efter den 1 november 2014 ha ett däcktrycksövervakningssystem. Men Sverige har valt att inte införa kravet i de nationella regler som tar över när fordonet tagits i bruk. Däcktrycksövervakningssystem (TPMS = Tire Pressure Monitoring System) är därmed en frivillig säkerhetsutrustning som inte kontrolleras vid en kontrollbesiktning.

Byta från bensin till diesel

Hej! Jag har planerat att byta till dieselmotor i en bil av årsmodell 1993 det jag undrar över är vilket år den räknas som då den blev tagen i bruk utomlands 1992 och importerades till Sverige 2005. Måste bilen vara registrerad i Sverige innan 1999 eller är det bara fritt fram att byta både motor och växellåda i och med att den borde räknas som en 92a?

mvh Jorvin

MORGAN: På fordon som är tagna i bruk före den 1 januari 1993 är det lättare att byta motor till ett annat bränsleslag eftersom kraven på utsläpp från motorn är betydligt enklare att uppfylla. Men den nya motorns effekt och vridmoment måste vara anpassade till den aktuella bilen. Som ibruktagande räknas tidpunkten när fordonet första gången togs i trafik i Sverige eller utomlands. I detta fall saknar årsmodell betydelse. Är bilen registrerad i Sverige finns datum för första ibruktagande på registreringsbeviset.

Dåligt halvljus

Ska man behöva göra en ombesiktning på bilen om halvljuset håller på att bli dåligt?

Mvh Caroline

MORGAN: Kontrollen av halvljuset omfattar funktion, fastsättning, skador, färg, inställning och antal. Funktionskontroll görs med strålkastarinstrument och då bedöms ljusbilden färg, ljusstyrka och form. Om ljuset från halvljuset är påtaglig svagt blir halvljuset underkänt med krav på ombesiktning.

ABS-lampa glappar

Hej har fått ett standardproblem på min BMW 320 -03 ABS Lampan glappar och lyser ibland. Jag vet flera som bytt dessa både på garantin men även behövt göra det igen efter en tid. BMW garanterar att systemet fungerar och är medvetna om lampproblemet Vad ska jag göra ? Vad händer på besiktningen?

Kan jag helt enkelt koppla bort lampan

Mvh Pär Zandén

MORGAN: Funktionskontroll av ABS -indikering (elektroniska antilåssystem för bromsen) ingår vid kontrollbesiktningen och då kontrolleras både att varningslampan fungerar och att den inte varnar för fel i antilåssystemet. Om ABS-indikeringen inte fungerar eller varnar för fel i bromssystemet blir bilen underkänd oavsett om BMW garanterar att systemet fungerar. Du får inte koppla bort varningslampan utan du måste åtgärda felet för att bilen ska kunna godkännas vid kontrollbesiktningen.

Måste jag byta rutan?

Hej! Vid besiktning i mars i år fick jag påpekande om spricka i vindrutan på min äldre bil, som går utmärkt. Fick inga andra anmärkningar. Ämnar låta besiktiga bilen i mars 2016. Är inte övertygad att den blir godkänd på andra punkter därför vill jag inte låta byta ruta om andra grava fel upptäcks. Kommer den då att bli underkänd på grund av sprickan i rutan?

Med vänlig hälsning

Tomas Jernberg

MORGAN: Ja, bilen kommer att bli underkänd. Fel som bedöms som en anmärkning (2X), där ägaren har ett ansvar att åtgärda felet eller felen snarast, får om de kvarstår vid nästa kontrollbesiktning en automatisk uppgradering till ett underkännande (2). Det kallas för en ”Gammal brist” och det gäller alla anmärkningar från den senast gjorda kontrollbesiktningen. Mitt råd är att alltid åtgärda alla fel snarast då det även finns en risk att fordonsägaren får böter av polisen om det vid en kontroll upptäcks att anmärkningar från senaste kontrollbesiktningen inte är åtgärdade.