Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Besiktning

Publicerad 23 sep 2016 13:26

"Bilen är flyttgods - vad gäller vid besiktning?"

Foto: Alexander Donka / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN

Bilprovningens rutinerade expert Morgan Isacsson svarar på frågor om bilprovning och bilbesiktning. Vill du själv ställa frågor – mejla till bilprovning@expressen.se. Inled mejlet med "Bilbesiktning".

Vill tona sidospeglarna

Jag har ett litet problem med mina sidospeglar. Eftersom jag är lite kort så blir jag bländad hela tiden av bakomvarande bilar. Jag vill tona sidospeglarna på min nya bil, eftersom jag blir bländad av ombordvarandes halv/helljus. Är det tillåtet att tona sidospeglarna? Och blir det anmärkning på besiktningen? Vet att vissa märken har sidospeglarna tonade som standard på sina bilar.

/Sam

MORGAN: Det är svårt att svara på utan att se backspegeln eftersom det beror på hur man har "tonat" spegelglaset. Om backspegel saknas, inte sitter fast ordentligt och om den eller glaset är skadat eller att den reflekterande bilden i backspegeln blir förvrängd på något sätt – då får fordonet en anmärkning. Sprayar man på någon form av färgskikt för att ”tona” glaset finns det en stor risk att backspegeln inte fyller sin funktion som backspegel. Mitt råd är att du i stället byter ut de befintliga backspeglarna eller spegelglasen till backspeglar/spegelglas som är försedda med bländfritt spegelglas.

Styrservon urkopplad

Blir det körförbud om man har kopplar ur styrservon, på grund av läckage på två oljerör, på styrväxeln, och om man inte hunnit byta dessa rör?

MORGAN: Normalt blir det inte körförbud om servostyrning är ur funktion, men styrningen ska underkännas om styrningen är påtagligt kärv vid manövrering av bilen. Körförbud blir det om bilen är mycket svår att manövrera eller om det finns en risk att styrningen slutar att fungera. Om styrservon läcker olja eller om rör/slangar/elledningar är skadade blir bilen underkänd vid kontrollbesiktningen. På bilar med elektrisk servostyrning kontrolleras även att styrningens varningslampa fungerar.

Problem med handtag

Ytterhandtag på bakdörren funkar inte, fast det går att öppna inifrån. Jag letar efter ett handtag med rätt färg på bildelsbasen men undrar om jag måste fixa det för att gå igenom besiktning.

/Erik

MORGAN: Nej, det behövs inte så länge som dörren går att öppna inifrån. Går det inte alls att öppna en dörr blir bilen underkänd. Samtliga dörrar för förare och passagerare ska kunna öppnas. På dörr kontrolleras funktion, fastsättning samt skador på dörrgångjärn och dörrlås och att dörren inte har vassa kanter som kan skada oskyddade trafikanter.

LÄS OCKSÅ: Här är 10 vanligaste felen på besiktningen

Antisladd ur funktion

Jag undrar om man får underkänt på besiktningen om antisladdsystemet är ur funktion? ABS-bromsarna fungerar fortfarande.

/ Jörgen

MORGAN: Ja, och även om det elektroniska antilåssystemet för bromsarna (ABS/EBS) fungerar ska bilen underkännas. Vid besiktningen kontrolleras att varningslampan för antisladdsystemet (ESC/ESP) fungerar.

Undring om tutan

Jag undrar om två saker: Finns det en regel som säger hur högt tutan måste låta? Min andra fråga är hur ljuddämpning ska fungera. Finns det en maximal nivå för ljudnivå? Min bil är en Mustang från 1966 med V8.

/Johan

MORGAN: Vid kontrollbesiktning gäller att tutan (signalanordningen) ska ha en tillfredställande ljudstyrka och med det menas att signalanordningen ska avge en jämn ton som kan uppmärksammas av andra trafikanter och även förare i ett annat fordon (motorcykel, personbil, lastbil och buss). Det är besiktningsteknikern som gör en subjektiv (personlig) kontroll och bedömning.

På bilar där det i tekniska data finns uppgift om värden för stillastående buller görs mätning när avgasljudet uppfattas som påtagligt högre än vad som är normalt för bilen.

Finns ingen uppgift om stillastående buller görs en subjektiv kontroll och bedömning genom avlyssning. Om bullernivån är mycket högre än vad som är normalt för fordonet i standardutförande ska det underkännas.

För Ford Mustang av årsmodell 1966 finns ingen uppgift i tekniska data om stillastående buller och då görs en subjektiv kontroll och bedömning av bullernivån.

För nyare bilar som har uppgift om stillastående buller, både bullervärde och varvtal i tekniska data, görs mätning med bullermätare. Till det registrerade gränsvärdet ska 5 db (A) läggas till för ett erhålla den aktuella bilens gränsvärde vid kontrollbesiktningen.

LÄS OCKSÅ: Får jag köra obesiktigat hem genom Europa – experten svarar

Har husvagn utomlands

Vad gäller för min husvagn som jag vill ha uppställd på campingplats i Frankrike? Måste jag köra hem den till Sverige varje år? Eller finns det någon form av besiktning i Frankrike som tillåter mig att köra husvagn där och eventuellt i Spanien?

MORGAN: Krav på obligatorisk kontrollbesiktning i Sverige gäller husvagnar som är i registrerade i Sverige när de körs på svenska vägar. En kontrollbesiktning gjord i Frankrike kan inte tillgodoräknas i Sverige. Mitt råd är att man åtminstone gör en frivillig kontrollbesiktning/trafiksäkerhetskontroll i det land man befinner sig så att man kan bevisa att fordonet inte har några trafiksäkerhetsbrister ifall att man skulle bli inblandad i en trafikolycka. Då kan man troligtvis bevisa att det inte finns några trafiksäkerhetsbrister på husvagnen.

Om det är så att det redan inträffat ett automatiskt körförbud på fordonet för att det inte är besiktat inom sin besiktningsperiod i Sverige så rekommenderar jag även att man kontaktar sitt försäkringsbolag för att höra efter vilka villkor som då gäller.

Bilen är flyttgods

Vid besiktningen underkändes min BMW 745iA-85 på grund av förhöjd CO-halt. Men min bil är flyttgods och kom till Sverige 1988. I papperen stod det under textkod: T71C FLYTTSAKSFORDON. Är det inte andra regler som gäller när det är ett sådant fordon?

/C

MORGAN: Det stämmer att det är undantag från vissa krav för fordon klassade som flyttsaksfordon, men de flesta kraven gällande trafiksäkerhet och miljö gäller även för dessa bilar. För bensindriven personbil klassad som flyttsaksfordon gäller att man vid miljökontrollen ska mäta halten kolmonoxid (CO) vid tomgång och då ska halter över 4,5 volymprocent underkännas. För bensindriven personbil av årsmodell 1985 som inte är flyttsaksfordon gäller gränsvärde 3,5 volymprocent.

Trött på din struliga bil? Se vad du kan få för den här om du säljer i dag