Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Besiktning

Publicerad 19 jul 2014 07:00

Bilbesiktning – fukt i husvagnen

Morgan Isacsson, ALLT OM BILARS expert på bilbesiktning.

Morgan Isacsson, ALLT OM BILARS expert på bilbesiktning.

1/2

Foto: Alexander Donka

Morgan Isacsson, ALLT OM BILARS expert på bilbesiktning.

Morgan Isacsson, ALLT OM BILARS expert på bilbesiktning.

2/2

Foto: Alexander Donka

Bilprovningens rutinerade expert Morgan Isacsson svarar på frågor om bilprovning och bilbesiktning. Vill du själv ställa frågor om bilprovning och bilbesiktning så kan du mejla till bilprovning@expressen.se - vi ser till att Morgan får frågorna.

Kollas gasolsystem?

Det här kanske är en gammal fråga - men görs det ingen kontroll av gasolsystemet längre på husbilar och husvagnar?

Olle

Morgan: Den obligatoriska kon­trollen av gasolanläggningen vid ­kontrollbesiktning av hus­vagnar och husbilar infördes ­under ­hösten 2002 men den upphörde 1 maj 2009 efter beslut av Transportstyrelsen. I dag kan man göra en fri­villig ­kontroll av gasolanläggningen och den kontrollen mot­svarar det ­tidigare lag­stadgade regelverket.

Obromsade släp

Jag har precis köpt ett obromsat släp som är nybesiktigat. Varför måste jag besiktiga ett släp så ofta, speciellt obromsade som inte har så många saker som kan gå sönder?

Petur Petursson

Morgan: Det är inte besiktningsföretagen som bestämmer hur ofta ett fordon ska kontrollbesiktas. Det regleras i fordonsförordningen och det är regeringen som har beslutat hur ofta det ska ske.

Problem med fukt

Förra sommaren köpte vi en begagnad husvagn. Under semestern upptäckte vi mögel och fuktskador i väggen under främre fönstret. Varför görs inga regelbundna kontroller av de här sakerna på husvagnar? Fuktskador på husvagnar tycker jag är att jämföra med rostskador på en bil - det borde kontrolleras minst en gång per år. Vad kontrolleras egentligen vid en besiktning av en husvagn?

Anna

Morgan: Det är Transportstyrelsens föreskrifter om kontrollbesiktning som reglerar vad som ska kontrolleras. Det sker ingen särskild kontroll av fuktskador på husvagnar, däremot kontrollerar man att bostadsdelen (som räknas som ett lastutrymme) inte är så skadad att lasten kan lämna lastutrymmet eller att delar kan lossna från husvagnen. Är bostadsdelen bristfälligt fastsatt underkänns husvagnen och finns det risk att delar av eller hela bostadsdelen lossnar får husvagnen körförbud.

Massor av fel på bilen

Jag köpte en bil från en bilfirma i Skåne. Enligt annonsen var bilen besiktad utan anmärkningar. Under färden från firman i Skåne till Falkenberg slutade bromsarna fungera. Jag lämnade bilen till en verkstad i Falkenberg. Det visade det sig att ett bromsrör var rostigt och hade spruckit. Felet åtgärdades och ett deformerat däck byttes också. Dagen efter började bilen krångla och tomgången blev ojämn. En kontroll hos verkstad visade att ett spjällhus var dåligt och att bilen var mycket rostig undertill, två hjullager var dåliga och en stöddämpare hade läckt olja. Jag gjorde en trafiksäkerhetskontroll hos Bilprovningen. Några fel hittades av Bilprovningen.

Bilen var billig, men var en dödsfälla, och jag hade tur att inte råkade ut för en olycka efter slarvet hos besiktningen. Man kan missa ett fel på en bil, men Carspect hade missat fyra rostskadade bromsrör och ett deformerat däck. Vad lämnar Bilprovningen för garanti för sina kontroller?

Hicham Hanoun

Morgan: Besiktningsföretagen är ackrediterade för att utföra kontrollbesiktningar vilket garanterar att de följer de regler och anvisningar som Transportstyrelsen har föreskrivit och att kontrollbesiktningarna genomförs på ett fackmannamässigt sätt. Dessutom måste alla besiktningstekniker vara personcertifierade och genomgå en ny certifiering var fjärde år. Utöver detta gör Transportstyrelsens tillsynsenhet och Swedac regelbundna kontroller av besiktningsföretagen, för att övervaka att de lever upp till sina garantier. Om det trots allt visar sig att ett misstag har skett ska dessa felaktigheter rättas till av respektive besiktningsföretag.