Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Besiktning

Publicerad 7 maj 2015 13:39

Besiktning – motorlampan lyser

Morgan Isacsson svarar på frågor om bilbesiktning.

Morgan Isacsson svarar på frågor om bilbesiktning.

1/2

Foto: Alexander Donka

Morgan Isacsson svarar på frågor om bilbesiktning.

Morgan Isacsson svarar på frågor om bilbesiktning.

2/2

Foto: Alexander Donka

Bilprovningens rutinerade expert Morgan Isacsson svarar på frågor om bilprovning och bilbesiktning. Vill du själv ställa frågor – mejla till bilprovning@expressen.se. Inled mejlet med ”Bilbesiktning”.

ABS-lampan lyser

 Hej! ABS lampan lyser på min Xantia från 2000. Vad säger besiktningen om det?

Vänligen Po Larsson

 

MORGAN: I kontrollbesiktningen ingår kontroll av funktionen på varningsanordningen för ABS-bromsarna. Det innebär att varningslampan måste fungera, tändas en kort stund när tändningen sätts i läge ”ON” och om varningslampan varnar för fel på det elektroniska antilåssystemet blir bilen underkänd. Från och med år 2012 ingår även kontroll av varningslampan för bilens antisladdsystem, vanligtvis kallad för ESP eller ECS.

Strålkastartorkare?

 Måste man ha torkarna till strålkastare på en V70-99 när man besiktar den.

Kent.

MORGAN: Det är bara på bilar med strålkastare av typen LED eller Xenon (gasurladdningslampa) som det är krav på strålkastarrengörare och automatisk ljusnivåreglering. Volvo V70 av årsmodell 1999 var inte utrustade med Xenonstrålkastare så därför behöver inte strålkastartorkarna på din bil fungera, vilket var ett krav när bilen tillverkades.

KÖPA BEGBIL: Så avslöjar du 10 vanliga dolda fel

Militär veteranbil

Vad gäller för en militär veteranbil från 1963 som har bakljus där parkeringsljuset är rött, men broms och blinkersljuset är orange! Fordonet är ursprungligen både typ och registreringsbesiktad i detta utförande! Därför undrar jag hur man vid en kontrollbesiktning kan slå ned på detta, borde man då också inte fått ett föreläggande om ny reg./typ - besiktning samtidigt..?

Jag vill gärna veta vad det är som gäller, observera att det är bara en besiktningsstation som har slagit ned på det här!

Mvh/Susanne

 

 

MORGAN: Det som gäller enligt regelverket är följande:

* Positionslyktan bak (bakljus) ska lysa rött.

* Stopplyktan (bromsljuset) ska lysa rött men för årsmodell 1975 eller tidigare godtas gult ljus.

* Körriktningsvisaren (blinkers) ska lysa orangegult men för årsmodell 1975 eller tidigare godtas vitt ljus framåt och rött ljus bakåt.

Om något är oklart rekommenderar jag att du kontaktar den besiktningsstation där du kontrollbesiktade din militära veteranbil för att där reda ut hur det ska var på bilen.

Tvåa på motorlampa?

Hej, ska besiktiga bilen i slutet av månaden men motorlampan lyser och har gjort det sen förra ägaren. Men bilen går som den ska men då är frågan: blir det en tvåa?

Robert

 

MORGAN: Det beror på när din bil är tagen i bruk. Varningslampan för motorelektronik kontrolleras på bilar som omfattas av krav på kontroll av omborddiagnossystem (OBD). Det gäller bilar tagna i bruk 2002-01-01 eller senare enligt en särskild kravlista. Mitt råd är att du låter en verkstad undersöka varför varningslampan för motorelektroniken lyser. Både för miljöns skull och för att bilens motor riskerar att skadas och dessutom är det vanligt att bränsleförbrukningen ökar när lampan lyser.

 

KÖPA BEGBIL: Så avslöjar du 10 vanliga dolda fel

Varselljus+halvljus

Hej! Om man väljer att ha varselljus, LED eller andra lampor, tända under färd, får då även halvljuset vara tänt? Det blir ju då 4 relativt kraftiga ljuspunkter. Verkar bli allt vanligare. På min bil slocknar varselljusen när jag tänder halvljuset. Under färd kan jag ha dessa varselljus tända men då endast i kombination med parkeringsljus.

Vore bra med en uttömmande redovisning vad som gäller!

Hälsningar Lasse Svensson

 

MORGAN: Jag måste vända på din fråga och då är svaret att tillsammans med halvljuset får inte varselljuset vara tänt. Nyare bilar är utrustade med moderna varselljus där det används LED-lampor och de kallas ”Dagsljus” (Day Running Light). Dessa varselljus ska på dagen synas minst 300 meter. Beroende på utförande kan dessa moderna varselljus vara inkopplade med eller utan bakre positionsljus (bakljus) men det vanligaste är att bakljusen inte är inkopplade. När man tänder bilens halvljus ska LED-lamorna släckas helt eller kraftigt gå ned i ljusstyrka och det kontroller vid en kontrollbesiktning. Lyser LED-lamporna tillsammans med halvljuset så mycket att de bländar mötande trafikanter så är det ingen godkänd varsellykta utan en otillåten lykta som ska underkännas!

Varför slå ned på dekorbelysning?

Mercedes säljer som tillbehör Mercedesstjärnan i led monterad i grillen. Dessa är tydligen inte godkända att lysa permanent vid färd. Varför? Man kan ju se bilar och lastbilar som slår Cirkus Scott och borde t o m göra Gröna Lund gröna av avundsjuka. Dessutom blir fler och fler personbilar utrustade med ledbelysning i de alltmer spektakulära formerna. Så frågan är - Vad är det för trafiksäkerhetsaspekter som ligger bakom förbudet?

Hilsen! Signatur The Stig

 

MORGAN: Det skiljer mycket i kraven emellan registreringsbesiktning och kontrollbesiktning. Det innebär att en svagt lysande Mercedessymbol inte är godkänd vid registreringsbesiktningen.

Huvuduppgiften vid kontrollbesiktning är att upptäcka försämringar av fordon från trafiksäkerhets- eller miljösynpunkt. Den primära inriktningen ska vara att avslöja fel som uppkommit genom användning och åldrande hos fordonet samt att det inte gjorts ändringar från tidigare godkänt utförande.

Det innebär att en svagt lysande Mercedessymbol med rätt färg kommer att godkännas vid kontrollbesiktningen då den svagt lysande symbolen inte har en påtagligt negativ betydelse för trafiksäkerheten. Observera att svagt lysande ”dekorationsbelysning” inte får lysa med fel färg eller så starkt att den kan klassas som en lykta för då blir bilen underkänd för att det är en otillåten lykta!

KÖPA BEGBIL: Så avslöjar du 10 vanliga dolda fel