Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Besiktning

Publicerad 28 sep 2014 07:00

Besiktning – byta motor

Morgan Isacsson svarar på frågor om bilbesiktning.

Morgan Isacsson svarar på frågor om bilbesiktning.

1/2

Foto: Alexander Donka

Morgan Isacsson svarar på frågor om bilbesiktning.

Morgan Isacsson svarar på frågor om bilbesiktning.

2/2

Foto: Alexander Donka

Bilprovningens rutinerade expert Morgan Isacsson svarar på frågor om bilprovning och bilbesiktning. Vill du själv ställa frågor så kan du mejla till bilprovning@expressen.se – vi ser till att Morgan får frågorna.

Hål i mellanvägg

Jag undrar lite vad som gäller om man tar hål i en mellanvägg på en lätt lastbil, på avsedd yta givetvis. Vad skall det vara för glastyp som skall sitta där? Måste det kompletteras med galler?

Joacim Zehlin

Morgan: Mellanväggen på en lätt lastbil är ett skydd som ska förhindra att lasten kommer in i passagerarutrymmet. I kontrollbesiktningen ingår inte någon befintlighetskontroll men det kontrolleras att lastförskjutningsskyddet sitter fast och inte är skadat. Vid körning på vägen med last kontrollerar polisen att det finns ett lastförskjutningsskydd och att det uppfyller kraven som gäller för lastförskjutningsskydd. Mitt råd är att du i lastutrymmet insida monterar plexiglas av typen ”lexan” över hålet eller täcker hålet med ett metallgaller som har en största rutstorlek av 50x50 mm.

Feldiagnoser

Har ni verkligen utrustning så att ni kan kontrollera alla larm- och felfunktioner på alla bilar? Och i så fall – kan man åka till er för att kontrollera om det finns några felkoder?

Åke

Morgan: Större besiktnings-före-tag har en diagnosutrustning som kan kontrollera elektroniken på cirka 90 % av alla bilmodeller av årsmodell 2001 och nyare. Kontrollen kallas för e-Diagnos och den är en frivillig diagnoskontroll som inte ingår i en kontrollbesiktning.

Skickar fortfarande ut

Jag undrar om man har slutat skicka ut information om att bilen ska besiktigas och när? Dessutom när ska en bil med slutsiffrorna 8 besiktigas?

Staffan

Morgan: De större besiktningsföretagen skickar ut information om att det är tid för att kontrollbesiktiga bilen och för privatägda personbilar, mc, lätta bussar och lätta lastbilar även ett erbjudande om en föreslagen tid. En privatägd personbil med slutsiffra 8 har inställelsemånaden oktober och ska kontrollbesiktigas under perioden augusti – december.

Nya regler

Jag har hört att det ska komma nya riktlinjer vad gäller kontroll av förarhjälpsystem som antisladd och sånt. Är det så och vad är det för nyheter på gång vad gäller kontroll av bilens elektronik?

Peter

Morgan: I dag kontrolleras endast elektroniken i bilens avgasrenande system på lätta bilar tagna i bruk 2002-01-01 -eller senare med ett diagnosinstrument. Kommande EU-regler som träder i kraft år 2018 kommer att medföra att även de flesta av bilens elektroniskt styrda säkerhetssystem ska kontrolleras med ett standardiserat diagnos-instrument.

Kolla in gasolsystemet

När ni besiktigar husvagnar och mäter läckage då är det mycket som kan hända under två år, då känns meningslöst. Då kan man inte lita på tät-heten. Själv så har en tryckmätare så jag själv kan kolla gasolsystemet och jag har jobbat med husvagnar och bilreparationer under 50 år.

Karl-Erik

Morgan: Regelbunden service och underhåll är avgörande för att fordon ska vara säkra och det gäller även för husvagnar och husbilars gasolsystem. Att i samband med kontrollbesiktningen göra en kontroll av gasolsystemet är en del av det regelbundna underhållet och kan man dessutom mellan kontrollbesiktningarna själv göra täthetskontroller är det ännu bättre.

Motorbyte i min Seat

Min motor på min Seat Ibiza 2.0 gsi - 94 har skurit och så skulle jag sätta i en ny motor men det finns inga till den så tänkte jag lägga i en Volvo 460 turbo motor men jag ringde till Besikta och dom säger att det är tekniskt omöjligt att få bilen reggad med den motorn för att den var för ny. Kan du vara snäll och berätta om vad som gäller, vill inte skrota bilen bara för detta.

Christopher

Morgan: Miljökraven kom år 1976 och 1 januari 1993 skärptes de, vilket medförde att det i praktiken inte går att byta motor till ett annat utförande än den som bilen godkändes med när den var ny. Det är endast tillåtet att byta ut motorn till en annan som helt överensstämmer med den motor som bilen hade från början. En bil med en motor som inte överensstämmer med originalmotorn eller med en motor som inte tillhör bilmodellen blir vid kontrollbesiktningen underkänd och förelagd om att göra en tvingande registreringsbesiktning.

Relaterat