Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Besiktiga utomlands – hur ska jag göra?”

Det generella svaret: Det går INTE att besiktiga svenskregistrerade bilar utanför Sverige.
Foto: Denis Kartavenko / DENIS KARTAVENKO

Bilprovningens rutinerade expert Morgan Isacsson svarar på frågor om bilprovning och bilbesiktning. Vill du själv ställa frågor – mejla till bilprovning@expressen.se. Inled mejlet med "Bilbesiktning".

Om chassinummer

Har fått åläggande om reg besiktning på min Ford Explorer för att chassi nummer saknas på ramen. Men Ford säger att chassi nummer endast finns på vänster dörrstolpe. Vad ska jag göra?

MORGAN: Om bilen är importerad av en registrerad importör finns det instansade chassinumret, enligt tekniska data, på höger rambalk, framför bakhjulet eller under dörrarna.  Beroende på årsmodell kan chassinumret vara placerat på rambalkens utsida eller undersida. Chassinummer på plåt är placerat på instrumentpanelens vänstra sida synligt genom vindrutan. Om chassinumret på ramen har rostat bort kan en verkstad stansa in ett nytt chassinummer. De skriver ett intyg om detta och sedan måste bilen genomgå en registreringsbesiktning.

Spansk besiktning

Vi köpte en bil av märket Opel Corsa års 2012 av en bilfirma i Torrevieja i Spanien förra året. Kan man med hjälp av bilens reg nr ta reda på när den ska besiktigas nästa gång här ifrån Sverige? Vi har alla papper på bilen i vårt hus i Spanien.

Lennart

MORGAN: Som jag uppfattat frågan är bilen inte registrerad i Sverige utan i Spanien.  Jag kan utifrån ett spanskt registreringsnummer inte säga när bilen ska kontrollbesiktas i Spanien. Men de spanska inställelsereglerna säger att en personbil ska kontrollbesiktas första gången när den är fyra år gammal och det innebär att din bil ska besiktas under år 2016. Om du har tillgång till bilens spanska registreringsnummer kan du kontakta polisen i provinsen Alicante eller staden Torrevieja för att mer exakt få svar på när bilen ska kontrollbesiktas i Spanien.

Fransk besiktning?

Kan jag besiktiga en svenskregistrerad släpkärra och en MC i Frankrike?

Fred Johansson

MORGAN: Ett fordon som är registrerat i Sverige kan inte göra en kontrollbesiktning i ett annat EU-land och därefter tillgodoräkna den som en godkänd kontrollbesiktning i Sverige.

Hur besikta utomlands

 Jag ser att varken Spanien eller Litauen är godkända besiktningsställen, enligt Sverige. Finns det överhuvudtaget taget någonstans utom Sveriges gräns var Svensk bilprovning eller liknande godkänner besiktningen, till exempel Tyskland, Norge eller Danmark/Finland?

Alexander Møller

MORGAN: Ett fordon som är registrerat i Sverige kan inte göra en kontrollbesiktning i ett annat EU-land och därefter tillgodoräkna den som en godkänd kontrollbesiktning i Sverige. Som kuriosa kan nämnas att bilar registrerade i delstaten (kantonen) Vaud i Schweiz under vissa förhållanden kan göra en Trafiksäkerhetskontroll hos Bilprovningen och få den besiktningen tillgodoräknad som en godkänd kontrollbesiktning i hemlandet Schweiz.

Orsakar bromslampan körförbud?

 Om abs bromslampan lyser men det inte är något fel - blir det körförbud då? Det gäller en S70 -98  Motorkoden är B25252s.

Therese Turesson 

MORGAN: Kontrollbesiktningen omfattar en kontroll av varningslampan för ABS (elektroniska antilåssystemet). Om den inte fungerar eller varnar för fel i bromssystemet blir bilen underkänd med krav på efterkontroll. När varningslampan varnar för fel i systemet är det alltid på grund av att det finns ett fel som måste åtgärdas. I kontrollbesiktningen ingår även kontroll av varningslampor för krockskyddssystem (SRS), antisladdsystem (ESC/ESP), elektrisk servostyrning (EPS) och motorelektronik i bilens avgasrenande system.

Vad kostar ramnummer?

 Kan man skapa ett nytt ramnummer i en bil då det slipats bort? I så fall var gör man det och vad kostar det?

MORGAN: Om chassinumret har slipats bort av misstag, men bilens identitet går att fastställa med säkerhet, kan en verkstad stansa in ett nytt chassinummer. De skriver ett intyg om detta och sedan måste bilen registreringsbesiktas. Om identiteten inte går att fastställa måste man först göra en identitetsutredning hos exempelvis Larmtjänst och sedan måste bilen registreringsbesiktas. Jag kan inte uttala mig om kostnaden för verkstad eller identitetsutredning men en registreringsbesiktning kostar cirka 1 000 kronor.

GRATIS BILVÄRDERING: Se aktuella värdet på din bil här

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Här hittar du aktuella erbjudanden!

Annons: