Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 9 maj 2014 11:52

Berggren: STCC är fräschare än på länge

Rallycross, tjejer och nya hungriga förare.

STCC-serien har stöpts om till årets säsong.

Serien känns fräschare än på många, många år.

Vi kan räkna med att förare som Fredrik Ekblom, Richard Göransson och Thed Björk slåss om flera av segrarna i årets STCC-serie. Men det är också nästan det enda som är som vanligt.

För några nya regler och en hel del nya förare kommer att betyda en injektion för serien. För att inte tala om rallycross. För en gång skull har svensk bilsport rätt tajming och STCC hänger på rallycrosståget som går i expressfart runt hela jorden. I USA körs tuffa Global Rallycross och efter påtryckningar från bland andra svenska Andreas Eriksson och Ford har det internationella bilsportförbundet startat en VM-serie.

I bilsport går det alltså att bli världsmästare i formel 1, touringbil, rally och rallycross.

Och eftersom rallycrossen mer eller mindre fötts i Sverige betyder det en enorm chans för svenska team och svenska förare, vilket smittar av sig även på våra helsvenska serier.

Svenska talanger som vill ut i världen kan testa sina vingar i STCC-seriens rallycrossmästerskap. Det rymmer både en klass för värstingbilarna och en instegsklass - Supercar och Supercar Lites.

Vi kommer att få se rallycross i samband med några av årets STCC-race, bland annat vid premiären på Knutstorp i helgen.

Ute på asfaltslingan har ett par nya regler ökat spänningen. Poäng i kval och omvänd startordning ska göra det tuffare för Volvo och Thed Björk att dominera som i fjol. Jag kan förstå Theds kritik men jag förstår ännu mer att huvudklassen STCC måste bjuda på bättre underhållning än den gjorde förra året.

Finska Emma Kimiläinen är första kvinnliga STCC-föraren på femton år och får markera att det här på många sätt är tjejernas år. Vi ser flera tjejer i klasser som Clio Cup och förstås rallycross. Det är bra - det visar att duktiga gokarttjejer på alla sätt kan fortsätta sin karriär till SM-nivå, och längre.

Att STCC AB har en kvinnlig ordförande, Marika Skärvik, känns därför helt naturligt och logiskt.

STCC-premiären på Knutstorp är den nya tidens STCC.

 

Berggrens fem favoriter

...i STCC

1. Thed Björk

Trots omvänd startordning och nytt poängsystem är Thed Björk klar favorit. Björk har alltid klarat av att köra om så även om det blir lite jobbigare så kommer segrarna.

2. Fredrik Ekblom

Björks Volvo-kollega står för rutin och smartness på banan. Blir det stökigt brukar Ekblom alltid komma fram med bästa resultatet. En poängmaskin.

3. Richard Göransson

Nytt team kan betyda att Göransson får det svårare att hänga med. Men att dubblera med rallycross kan å andra sidan ge Göransson ny energi. Tuff förare.

4. Andreas Wernersson

Den unge Clio Cup-dominanten växlar över till STCC och kan han ta rygg på nya teamkompisen Linus Ohlsson får han en snabbkurs i att köra bakhjulsdriven bil på snabbaste sätt.

5. Philip Forsman

En talanf som länge väntat på den riktiga chansen att få visa vad han kan. Kan bli en överraskning för många av konkurrenterna. Sitter i ett bra team.

 

...i Supercar

1. Johan Kristofferson

STCC-dominant för några år sedan då han vann allt han ställde upp i. Gör nu en intressant satsning i pappa Tommys paradgren. Sitter i en mycket bra bil och blickarna finns på VM-serien.

2. Sebastian Eriksson

Olsbergs MSE satsar stort i alla rallycross-serier och i STCC är det Sebastian som ska vinna. Kommer att ha nytta av all information som finns om bilarna.

3. Ole Christian Veijby

En norrman som gör en målmedveten satsning på VM-toppen. Har lärt sig att köra på asfalt och kommer nu till rallycross. Teamkompis med Kristofferson i ett team som är vana att dominera.

4. Tommy Rustad

Den förre STCC-mästaren och Nissan/Volvo-stjärnan växlar om till rallycross. Kanske gör han som landsmannen Solberg som vann VM-premiären i Portugal.

5. PG Andersson

Var i många, många år på gränsen till en riktig fin rallysits i VM-serien. Kanske är det lättare att kryssa sig fram till en VM-titel i rallycross. Första segrarna ska komma i Sverige.

 

....övriga klasser

1. Richard Göransson, Supercar Lites

Ska köra rallycross i Lites och var på pallen vid VM-premiären i Portugal. Kan satsa på rallycross på heltid 2015 om det går bra i år.

2. Henric Skoog, Clio Cup

Vann dubbelt vid Clio-premiären på Gelleråsen förra helgen. Stabil och snabb och en talang vi kommer att få se i STCC inom kort.

3. Marcus Palnér, V8 Thunder Cars

Toppförare med otur förra året. Kan bli toppförare med segrar det här året.

4. Joonas Lappalainen, Formel Renault 1,6

Imponerade på mig vid Formel Renault-premiären på Gelleråsen. Snabb. Stabil. Homogen. Mogen.

5. Robert Helling, Clio Cup

Tvåa efter Wernersson förra året och så tvåa i år igen bakom Skoog i Clio-premiären. Jag önskar att Helling fick vinna lite nu.

Relaterat