Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Begtipset: Mini Cooper S

Mini Cooper S – vansinnigt rolig!
Foto: Marcus Engstrlöm
Trång, obekväm, bullrig – men det är inte komforten som är grejen här.
Foto: Marcus Engström
Betydligt modernare än föregångaren.
Foto: Marcus Engström

Mini Cooper S är snygg, snabb – och vansinnigt rolig att köra.

Och det finns många fina exemplar till salu nu, ofta för rätt vettiga priser dessutom.

Kanske är det här begagnatbilen som ger mest bus för pengarna.

1959 började BMC att tillverkade den klassiska Mini. 1968 tog British Leyland tog över rodret och 1994 klev tyska BMW in och köpte upp varumärket. 2001 kom den första generationen av nya Mini – och det blev en succé. Bilen byggdes fram till 2006 då den ersattes med generation två. Den nuvarande generationen är den tredje och legenden av Mini lever vidare.

Den första generationen av nya Mini har inte mycket tekniskt gemensamt med bilarna från 1960-talet, men en hel del av känslan och attityden finns här. Bilarna är lätta och hjulen har placerats längst ut i hörnen på bilarna. Det är hemligheten bakom de sällsynt kvicka vägegenskaper som gör Mini så eftertraktad.

Nya Cooper S kom 2002

2002 började tillverkningen av versionen Cooper S – och då blev nya Mini rolig på allvar. Den fyrcylindriga bensinmotorn på 1,6 liter utrustades nämligen med en kompressor som ger den lilla bilen ett läckert vinande ljud och ännu mer karaktär. Dessutom gör de 163 hästkrafterna modellen snabb – 0–100 km/h går på 7,3 sekunder och toppfarten är närmare 220 km/h. I samband med en uppdatering 2004 fick motorn ännu mer effekt och hade 170 hästar fram till det var dags för nästa generation av bilen – och kompressorn byttes ut mot turbo.

Det går att använda en Mini Cooper S till vardags, den är inte bara byggd för att vara rolig. Dock ska man ha klart för sig att komforten lämnar en hel del övrigt att önska. Man sitter visserligen helt okej i stolarna, men fjädringen upplevs som hård och varje ojämnhet i vägbanan letar sig vidare in i bilen. Mini Cooper S är dessutom ovanligt bullrig och utrymmena är naturligtvis mycket blygsamma, vi snackar vi trots allt om en bil som bara är 3,6 meter lång och 1,7 meter bred.

Men, det kan vara värt att ha det lite trångt och obekvämt ibland. Körglädjen i Cooper S är en utmärkt kompensation.

Varning: Här är de 11 farligaste begbilarna

PLUS

Körglädje. Har du aldrig provkört en Mini Cooper S? Gör det i så fall. För det här är något utöver det vanliga.

Designen. Den första generationen av Mini Cooper S är lika snygg som den är rolig att köra. Superläcker.


MINUS

Utrymmen. Det hörs ju redan på namnet, men måste påpekas: Det är trångt i en Mini. Inte mycket plats för varken passagerare eller bagage.

Komforten. Mini Cooper S är en stötig farkost som inte är speciellt härligt när asfalten är dålig. Dessutom bullrar den en hel del.


SE UPP MED

Bankörning. Mini Cooper S är superkul att köra bana med. Har bilen använts mycket som leksak på racerbana finns det dock mycket som kan ha blivit slitet.

Sugen på en Mini? Se vad du kan få för din gamla bil här

Mini Cooper S, modellår 2002

Pris: Från cirka 60 000 kronor.

Motor: Fyrcylindrig bensin.

Cylindervolym: 1 598 cc.

Effekt: 163 hk.

Vridmoment: 210 Nm.

0–100 km/h: 7,3 sekunder.

Toppfart: 218 km/h.

Kraftöverföring: Framhjulsdrift, manuell.

Förbrukning: 8,4 liter per tio mils blandad körning.

CO2: Ingen uppgift.

LängdxBreddxHöjd: 3 700x1 690x1 410 mm.

Tjänstevikt: 1 330 kg.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Här hittar du aktuella erbjudanden!

Annons: