Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 31 maj 2016 17:10

Begtips: Mercedes SLK

SLK –  en liten smidig roadster med den tunga tyska kvalitetskänslan.

SLK – en liten smidig roadster med den tunga tyska kvalitetskänslan.

1/2

Foto: Mercedes

Eftersom bilan har plåtcab går den att använda året om.

Eftersom bilan har plåtcab går den att använda året om.

2/2

Foto: Mercedes

Mercedes-Benz SLK var en uppseendeväckande liten bil när den först lanserades 1996.

Modellen hittade snabbt en bred publik och behåller än i dag sin position på marknaden.

Nu kan den första generationen av bilen bli ett härligt – och rätt billigt – begagnatval som gör sommaren ännu trevligare.

Mercedes har byggt exklusiva cabrioleter i årtionden, så det var väl kanske ingen riktig skräll att SLK dök upp 1996. Men bilen väckte ändå en hel del uppmärksamhet när den lanserades.

Här fanns en liten smidig roadster med den tunga tyska kvalitetskänslan som hos de större modellerna och som inte gick att hitta hos några konkurrenter. Det avancerade plåttaket som förvandlar SLK till en relativt tystgående coupé när det är uppfällt var kanske den mest intressanta detaljen och det här taket gör att SLK till skillnad från vissa konkurrenter fungerar året om.

Mercedes-Benz R170, som modellbeteckningen på den första generationen av SLK lyder, bygger i grunden på den dåvarande C-Klass som kallades W202. Det är en bil som hyllats för att vara driftsäker och hållbar. Dock fanns här en del rostproblem, något som också många SLK-ägare har fått erfara.

En bil för trevliga utflykter

Begagnade SLK finns att köpa med ett antal olika motorer, alla bensindrivna. Instegsmaskinen är en fyrcylindrig tvålitersmotor på 136 hästkrafter som sitter i SLK200. Vanligast här är dock SLK230 Kompressor med närmare 200 hästkrafter. Motorn kombineras med antingen en manuell växellåda eller med en mjukt växlande automatlåda. En sexa på 3,2 liter och 218 hästar finns också för den som vill åka extra behagligt – och den vassa SLK31 AMG för den som vill köra fort. Den här V-motorn ger hela 354 hästar. Det är mycket i den här lilla bilen.

I grunden är dock inte den första generationen av Mercedes-Benz SLK någon sportbil. Visst är vägegenskaperna bra och visst går det att köra fort även när det svänger. Men bilen hör inte hemma på några banträffar med motorklubben. Det här är snarare en komfortabel vagn för trevliga utflykter. Och som sådan betraktad är den svårslagen som begagnatval just nu.

 

PLUS

Komfort. Trots att SLK är en så liten bil reser man rätt skönt i den. Plåttaket bidrar till att skapa känslan av att man sitter i en coupé när det är uppfällt.

 

MINUS

Utrymmen. Mercedes-Benz SLK är en lite bil utan baksäte. Glöm också det där med mycket bagage, speciellt om man tänker fälla taket.

SE UPP MED

Taket. Om den avancerade mekanismen för plåtcabben strular – välj en annan bil. Det kan bli dyrt att fixa.

Rost. En gammal SLK kan rosta en del. Det finns dock rostfria ex som förvarats inomhus.

Funderar du på att köpa en Merca? se vad du kan få för din nuvarande bil här