Varning: Dyra fällorna när du köper begagnad elbil

Nissan Leaf har blivit en riktig storsäljare. Nu är en ny version av modellen på ingång.
Foto: Nissan
I takt med att elbilarna blir allt populärare dyker även fler exemplar upp på begagnatmarknaden. Men det finns en del saker att hålla koll på.
Foto: Tesla

Nissan Leaf visar i år en helt ny modell med mer energi i batteriet och därmed längre räckvidd.

Utgående versionen av bilen är en populär och det kommer att dyka upp fler äldre Leaf på begagnatmarknaden framöver. 

En äldre elbil kan vara ett bra val – men först behöver du ta fram miniräknaren.

Utvecklingen av elbilar går snabbt, snabbare än för vanliga bilar. Batterierna blir bättre, räckvidden förlängs och laddtiderna kortas. Men nya elbilar är fortfarande nästan dubbelt så dyra som motsvarande bil med bensinmotor. 

LÄS MER: Här är de 10 bästa el- och hybridbilarna

Sakerna du måste ha koll på

För att ändå komma över en elbil så har många börjat titta på begagnatmarknaden. Och här finns det en rad saker att tänka på:

1. Räckvidden. Såklart. Det pratar alla elbilsköpare om. Men tänk på att batterierna blir något sämre över tid så din begagnade elbil har kortare räckvidd än när den var ny. Äldre bilars räckvidd har också mätts med en körcykel som nu byts ut så det gäller att jämföra rätt värden. Fråga gärna den förra ägaren om faktisk räckvidd. Om du provkör kan du se energiförbrukningen i olika situationer och därmed räkna fram din egen räckvidd. Tänk på att räckvidden sjunker rejält när det är kallt eller om du kör snabbt.

2. Kontakter. Det finns några olika typer av kontakter för för laddning och snabbladdning så läs på vilken din begagnade bil har.

3. Sladdar. Se till att få med alla sladdar som behövs. Att köpa nya laddsladdar är dyrt. Köper du en Tesla Model S eller X så kan du behöva en skarvkontakt till CHAdeMO-snabbladdare.

LÄS MER: Porsches lyxiga elbil Mission E – blir billigare än Tesla 

Kostar mindre än två kronor milen

Får du rätt svar på den här tre frågorna och räckvidden motsvarar hur du ska använda bilen så kan en begagnad elbil vara ett riktigt bra köp. Värdeminskningen är som mest de första åren – speciellt på en elbil som sjunker mer än tumregeln som säger halverat värde över fyra år – och driftkostnaden är låg.

Du kör i dag en elbil för 1,5-2 kronor per mil och servicekostnaden är låg. Förutom batteriet är det mest bromsar, däck och hjulupphängningar som behöver ses över.

I dag kan du också få bidrag för att sätta upp en laddbox hemma vid villan och din bostadsrättsförening kan söka bidrag för laddplatser via Klimatklivet.

Annons: