Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

VARNING: 12 farliga och dåliga begbilar

Krockfiasko, dålig kvalitet, motorras.

Det finns en rad riktigt bra begbilsköp att göra i vår. Upp till tio år gamla bilar som har en hög säkerhetsnivå och låg förbrukning jämfört med generationen från början av 2000-talet.

Men så finns det också några bilar som du verkligen ska hålla dig borta ifrån. Bilar som kan vara rentav farliga och där det brister både vad gäller säkerhet och kvalitet.

Vi har tittat på tolv bilar från åren 2007-2012 som floppade i krocktester och som har andra stora brister.

1. Toyota Aygo, Citroën C1 och Peugeot 107

Kommentar: Tillverkare gillar att samarbete om speciellt sina mindre modeller där marginalerna är mindre. Men det här samarbetet mellan PSA-gruppen och Toyota slog inte helt väl ut. Köregenskaperna på alla tre bilarna fick kritik liksom utrustningsnivån. När EuroNCAP testade bilarna 2012 blev det kritik för whiplashskyddet och kritik för hur krockkuddarna på sidan fungerade. Bilarna fick också kritik för hur bromspedalen var monterad, den kan skada föraren vid en frontalkrock.

EuroNCAP noterade också att vissa kuddar och vissa förarstödsystem inte var standard. De svenska importörerna brukar se till att det mesta är standard i Sverige men letar du begagnat är det bra att kontrollera att du verkligen har sidokrockkuddar och antispinnsystem.