Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sista bilen John Lennon körde innan mordet säljs

Foto: Worldwide Auctioneers
Paul McCartneys specialbyggda Mini är till salu. I bildspelet längre ner kan ni den sista bilen som John Lennon körde.
Foto: Worldwide Auctioneers
Paul McCartney under en spelning i Tampa i juli.
Foto: SCOTT AUDETTE / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Worldwide Auctioneers
Foto: Worldwide Auctioneers
Foto: Worldwide Auctioneers
Foto: Worldwide Auctioneers
Foto: Worldwide Auctioneers
1 / 8

Vill du rulla som en världsstjärna? Då har du chansen. 

Nu säljs nämligen Paul McCartneys Mini och John Lennons Mercedes – den sista bilen han körde innan sin död.

1965, under toppen av The Beatles karriär, beställde managern Brian Epstein fyra specialbyggda exemplar av den kvicka småbilen Mini Cooper S. 

Ett till vardera medlemmen. 

I fjol såldes Ringo Starrs bil till den före detta Spice Girls-artisten Geri Halliwell för motsvarande 1,2 miljoner kronor, och nu är det dags för Paul McCartneys ”hundkoja” att hitta ett nytt garage. 

På samma auktion ropar firman Worldwide auctioneers även ut John Lennons Mercedes E 300TD. Det var den sista bilen han använde innan han blev mördad.

LÄS MER: Paul McCartneys lyxiga Aston Martin säljs 

Paul McCartneys lyxiga Mini

Paul McCartneys Mini beställdes av den anrika bilbyggarfirman Harold Radford & Co och är riktigt lyxig för att vara en småbil från 60-talet. 

Det ”salviagröna” fordonet kan ses i filmen från Beatles turné ”1967 Magical Mystery Tour”, med extralysen i fronten, soltak, baklyktor från Aston Martin och fönster med elhissar. I inredningen sitter detaljer i mörkt trä och blankt stål, såväl som lyxiga säten och armstöd i svart läder. 

Bilen är inte prissatt, men en gissning är att den blir minst lika dyr som Ringo Starrs Mini. Klart står i alla fall att den som lägger det vinnande budet får full dokumentation över dess historia och bilder där Paul McCartney sitter bakom ratten. 

LÄS MER: Extremt sällsynta superbilen Mercedes CLK GTR säljs 

John Lennons sista bil till salu

John Lennon använde Mercedes-kombin E 300 TD för att flytta sina gitarrer till studion.
Foto: Worldwide Auctioneers
John Lennon och hustrun Yoko Ono anländer till studion The Hit Factory sommaren 1980. Samma år blev världsstjärnan skjuten.
Foto: STEVE SANDS / AP
Foto: Worldwide Auctioneers
Foto: Worldwide Auctioneers
Foto: Worldwide Auctioneers
Foto: Worldwide Auctioneers

John Lennons Mercedes är en Kombi av modellen E 300 TD från 1979. Det är den sista bilen stjärnan körde innan han blev skjuten av Mark David Chapman vid entrén till hans hem i Dakota Building i New York. 

Det här är en lyxig herrgårdsvagn som artistens fru, Yoko Ono, lät beställa 1978. I boken ”The Last Days of John Lennon” beskriver den personliga assistenten Fredric Seaman hur Lennon använde den rymliga bilen för att transportera sina gitarrer till studion. Där framgår det också att han använde fordonet för att leverera originalbandet till det sista albumet ”Double Fantasy”. 

Inte heller här finns det någon värdering, men när auktionen går av stapeln den 1 september får vi se vad de bandets hängivna fans är redo att betala för de unika objekten. 

Annons: