Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>BEGAGNADE BILAR

Publicerad 10 aug 2018 11:12

Rekord för begagnade dieselbilar efter nya skatten

Sveriges mest populära begagnade bil, Volvo V70.

Sveriges mest populära begagnade bil, Volvo V70.

1/2

Foto: VOLVO

Dieseln har varit omstridd, både i Sverige och i andra länder.

Dieseln har varit omstridd, både i Sverige och i andra länder.

2/2

Foto: HENRIK HOLMBERG / TT / FOTOGRAFERNA HOLMBERG TT NYHETSBYRÅN

Över 95 000 begagnade dieselbilar såldes i Sverige under det andra kvartalet 2018. Så många har aldrig sålts tidigare, vilket visar att svenska bilägare inte verkar oroa sig för miljözoner och höga bränsleskatter.

Totalt såldes över 312 000 begagnade bilar, och över 30 procent av dem var alltså dieselbilar. De fler än 95 000 dieselbilarna innebär en ökning med 10,9 procent jämfört med motsvarande period förra året.

Samtidigt minskade försäljningen av begagnade bensinbilar med 2,4 procent. Andelen bilar som körs andra drivmedel, till exempel hybrider, elbilar, biogasbilar eller etanolbilar är fortfarande mycket liten. Det här visar statistik från bilpriser.se.

– Dieselbilarnas andel av begagnatförsäljningen fortsätter att öka främst på grund av det stora utbudet på marknaden av tre år gamla dieselbilar. Undantaget var i Stockholms län där ökningen var marginell. Här väljer fler elhybridbilar än i andra län. Det kan vara en effekt av debatten om ett förbud av dieselbilar i vissa zoner i Stockholm 2020, säger Henrik Littorin, vd på bilpriser.se.

LÄS MER: Dieselförbudet: Bara elbilar och vätgasfordon i tuffaste miljözonen

Miljözoner kan tvinga bort dieselbilarna

Just miljözonerna har varit omdiskuterade framför allt i våra storstäder sedan regeringen i våras gav kommunerna klartecken att kunna införa dem. I den striktaste zonen stängs alla bilar förutom elbilar, bränslecellsbilar och bilar som drivs med fordonsgas med rening enligt Euro 6 ute.

Regeringen har försökt minska andelen dieselbilar genom den nya fordonsskatten bonus-malus, som gör det betydligt dyrare att köpa en bensin- eller dieselbil med höga utsläpp. Men det gäller bara nya bilar, och på begagnatmarknaden verkar alltså dieseln vara ett populärt alternativ.

LÄS MER: Kritiken mot dieselförbudet: Tar bort en tiondel av utsläppen