Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>BEGAGNADE BILAR

Publicerad 9 okt 2018 13:32

Populäraste lågprisbilarna på Blocket – Skoda i topp

SKODA

SKODA

1/3

Foto: Skoda Felicia, årsmodell 1999, är den snabbast säljande lågprisbilen på Blocket under 2018.

VOLVO

VOLVO

2/3

Foto: Volvo 740, här modell GL från 1989, tar plats tre på Blockets lista.

FORD

FORD

3/3

Foto: Ford Puma, årsmodell 1999, är en annan lågprisbil som tar sig in på Blocketlistan över de snabbast säljande under 2018.

När det är dags att köpa din första bil finns det en hel del att tänka på. Här är 7 bra tips att ha med sig.

Dessutom brukar den första bilen av naturliga skäl vara begagnad och billig så här hittar du även de snabbast säljande lågprisbilarna på Blocket under 2018!

En Volkswagen Jetta. Gammal, välskött och nydammsugen. Det var undertecknads första bil. Premiärturen gav blandad känsla av frihet och pensionering.

När det är dags att köpa den där första bilen – efter att körkortet är i hamn – gäller det att kunna mixa drömmar med verklighet. Se vad ens ekonomi tillåter utan att helt ge upp tankarna på Bilen med stort B.

Huruvida en VW Jetta är någons drömbil får vara osagt men det finns faktiskt statistik som ger viss upplysning gällande vilka modeller som är populära förstaköp. Blocket har nämligen listat de snabbast säljande lågprisbilarna under 2018.

LÄS ÄVEN: 7 klassiska svenska bilar som gjort succé på auktion 

Att Skoda är i topp är ingen överraskning, det är ett populärt bilmärke bland svenskarna. Och att Volvos 700-serie är den första, stora modellen på listan är sannerligen en lågoddsare. Intressant att Ford Puma säljs så snabbt i Sverige.

Vad ska du då tänka på när du köper din första bil? Jo, här är 7 viktiga tips.

1. Tänk igenom vad du behöver bilen till

Vad är viktigt att din bil ska ha? Utrymme, plats för hund, låga kostnader, klimatsmart? Se till att din bil matchar det du värdesätter högst – och köp inte större, snabbare eller mer exklusiv bil än du behöver.

2. Räkna på alla kostnader med bil

Alla vet att det är dyrt att köpa och äga en bil. ”Köpeskillingen bör betraktas som inträdesbiljetten till ett väldigt dyrt tivoli” skriver Blocket och det är både roligt formulerat och sant. Karusellen KAN snurra allt snabbare. Besiktning, service och reparationer. En äldre bil är billigare, men den kostar ofta mer i drift. Däcka ska bytas, skatt betalas och sedan är det ju det där med försäkring. Det senare är inte alltid roligt att betala för en gammal bil, så jämför försäkringskostnader innan du köper din första bil. Att köpa en bränslesnål bil är bra för miljön, men det behöver inte vara så viktigt ekonomiskt om du ser helhetsbilden.

3. Välj rätt, äldre bil

Ja, det finns risker med att köpa äldre bilar. Men det finns också bra modeller som håller länge. Här på Allt om Bilar skriver vi med jämna mellanrum om bra bilval på begagnatmarknaden. Bilar som blivit billigare efter nya fordonsskatten, begagnade bilar som säljer bäst i Sverige, de 12 bästa begvalen just nu och de mest populära begagnade elbilarna i Sverige är bara några exempel på passande texter. Innebär populär att en bil är bra? Inte nödvändigtvis, men det visar att fler gillar bilen, andrahandsvärdet hålls uppe och dyker det upp problem så är verkstäderna vana att hantera modellen. Leta efter ett välvårdat exemplar som fått kontinuerlig service. Högst driftsäkerhet har, enligt Blocket, japanska och koreanska bilar.

4. Bilhandlare eller privatköp – välj det som passar dig bäst

Att köpa sin bil från en bilhandlare kan vara tryggare än ett privatköp, men du får oftast betala lite mer för just den där tryggheten. Alla bilar över 30 000 kronor ska ha en varudeklaration som bland annat innehåller bedömning av bilens skick, information som skattekostnader och garantier. Köper du hos bilhandlare faller det under konsumentköplagen, vilken omfattar ursprungliga fel även om nybilsgarantin gått ut. Är bilen väldigt billig gör det inget att köpa privat, för då har antagligen alla garantier löpt ut, medan en dyrare begagnad bil kan vara säkrare att köpa från en handlare – en regel som i alla fall kan passa ovana köpare.

5. Fundera över privatleasing

Allt fler väljer att privatleasa sin bil. Det innebär att du helt enkelt får en ny bil till en relativt låg månadskostnad (beroende på bil, förstås) och utan krav på kontantinsats. De flesta bilar som privatleasas är av mindre storlek, bland annat för att de modellerna är billigast. Det finns dock viktiga saker du behöver fundera över. Du låser upp dig på samma sätt som kabel-tv-avtal förr i tiden, och det kostar mycket att bryta kontraktet i förväg. Dessutom blir det också dyrt om du använder bilen mer än vad som avtalats, och om bilen är onormalt sliten vid återlämnandet.

6. Ha koll på finansieringen av bilköpet

Det finns flera sätt att få pengar till ett bilköp, av olika kvalitet. Det vanligaste är förstås att låna pengar från banker, bilhandlare eller låneinstitut. Att utöka bostadslånet kan ibland vara mest fördelaktigt/billigast men det är ju inte vanligt att när du köper din första bil så äger du en lägenhet eller ett hus.

7. Fall inte för första bästa bil – läs på

Det lönar sig att läsa på om bilar, bilhandlare och bilköp – även om du inte är bilintresserad. Alla vill ju göra en bra affär och även om bilköp sällan är ett briljant köp ur en ekonomisk synvinkel (med tanke på värdeminskningen) så går det att hitta pärlor. Även för en förstagångsköpare. En tumregel, enligt Blocket: Skicket spelar större roll än ålder och årsmodell. Eller som Blocket uttrycker det: En välhållen 20-årig modell för några tusenlappar kan mycket väl vara ett tryggt köp. Men de kan vara sällsynta, så leta noga.

LÄS ÄVEN: Köpa bil – det här måste du ha koll på först 

Undersökning: Yngre väljer bort bilhallarna

När det gäller hur människor hittar sina bilar så dominerar Blocket som informationskälla – i varje fall enligt en Yougov-undersökning som Blocket beställt. Och speciellt när det gäller yngre människor.

I åldersgruppen 18-34 svarar 44 procent att de väljer Blocket för att söka information (om de skulle köpa bil i dag). Det är till och med högre än Googles siffra (39 procent).

Och de digitala vägarna till bilinformation dominerar.

– Att bilköpet blir allt mer digitalt ser vi tydliga tecken på – särskilt i sökmönstret. Blocket har en stark position som visar både privatsålda bilar och annonser från bilhandlare. Sökmotorn på internet tror vi används som ett komplement för att söka ytterligare information om olika bilmodeller. Kommande generationer kommer leta allt mer rörligt innehåll som visar guider och tester, såväl oberoende som från influencers, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket Fordon.

Nästan var tredje bilköpare (29 procent) i den yngre åldersgruppen kan tänka sig att genomföra hela bilköpet av en handlare online.

– Det finns en växande vana och förväntan bland svenskarna att allt ska kunna göras från skärmen oavsett tid på dygnet. En yngre bilköpare gör både grundlig research och sonderar utbudet främst online. När hen kommit fram till vilken bil hen vill ha är förstås själva köpet också bekvämast att göra hemifrån soffan, säger Linnéa Aguero.

LÄS ÄVEN: Köpa bil 2018 – här är 9 viktiga saker att tänka på