Nya Seat Ibiza ger skjuts även i begbilshallen

Förra generationen av Seat Ibiza är attraktiv som begagnad.
Foto: VISTADIFERENT / SEAT

Seat har i år lanserat en helt ny version av lilla Ibiza. 

Det har fått många att börja leta även efter begagnade Seat-bilar.

Vi har tittat närmare på den förra generationen som går att köpa för cirka 50 000 kronor.

Nya Seat Ibiza byggs på samma plattform som Volkswagen Polo och nya Ibiza har fått mycket beröm för sina fina köregenskaper och att ljudnivån sjunkit rejält jämfört med äldre generationer.

När en ny bil presenteras ger det ofta också fler begagnatkunder. Och ute i bilhallarna finns det ganska gott om Seat Ibiza från den förra generationen. Den modellen började säljas 2009 och det finns framför allt gott om bilar från 2014–2015 och framåt.

Priset för en bil från 2014 är drygt 70 000 kronor men räkna med att priserna kan sjunka något nu när nya Ibiza finns tillgänglig.

LÄS MER: Seat har hittat rätt i VW-gruppen

Välj rätt motor

Den förförra generationen såldes under åren 2002– 2008 och båda generationerna fick fina vitsord för köregenskaper, design och kvalitet. 

Ett problem för Seat genom åren har varit att motorutbudet inte matchat bilens köregenskaper. Trötta bensinare och högljudda dieselmotorer har förstört körupplevelsen.

Det bästa alternativet kom 2010 då Seat erbjöd en Ibiza med en 1,2-liters bensinmotor på 105 hästkrafter och DSG-låda. Den drivlinan är inte lika lätt att hitta som begagnad men om du gör det är den att föredra framför den större 1,4-litersmotorn på bara 85 hästkrafter.

Genom åren har Seat haft problem med glödlampor, fönsterhissar och att interiören varit något tråkig. Men å andra sidan är priset betydligt lägre än till exempel syskonbilen VW Polo.

Annons: