Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>BEGAGNADE BILAR

Publicerad 10 okt 2019 11:50

Nya fordonsskatten påverkar 9 av 10 nya bilar

1/2

2/2

Efter nyår börjar de tuffare utsläppskraven för nya bilar och det innebär en rejäl skatteökning. Faktiskt en fördubbling för många, vanliga modeller.

– Skattechocken påverkar ungefär nio av tio nya bilar. Nu talar mycket för fortsatt rusning till begagnat, säger Kvdbils försäljningschef Madeleine Fritz.

Allt om Bilar skrev i september om prishöjningen på begagnade bilar efter att den höjda fordonsskatten (från 2020 på nya bilar) lanserats.

Nu visar nya siffror att det troligen blir ännu större rusning till begagnatmarknaden än tidigare beräknat.

– Skattechocken påverkar ungefär nio av tio nya bilar. Det blir ett oerhört hårt slag för köpare till nya malus-bilar. Populära VW Golf får dubbelt så hög skatt från årsskiftet mot i dag och för en omtyckt familjebil som Volvo V60 ökar skatten med 30 procent. Endast i skatt kommer den som vill äga en ny V60 få betala cirka 20 kronor per dag. Det är tio gånger mer i jämförelse med vad en köpare till en ny V60 betalade för fem år sedan, säger Kvdbils försäljningschef Madeleine Fritz.

Priserna på begagnade bilar fortsätter att öka

Försäljningen av begagnade bilar påverkades starkt när det nya fordonsskattesystemet (bonus malus) infördes 1 juli 2018 och Madeleine Fritz tror att detta nu kommer upprepas.

– Begagnatmarknaden är redan i dag glödhet och en viktig anledning till det är rädslan för ständigt skärpta regler och nya skattehöjningar på nya bilar. Bara under det senaste året har priserna på begagnade bilar ökat med 13 procent, säger hon.

Hennes tips till de som tänkt köpa en begagnad bil är att inte vänta för länge.

– Köp innan årsskiftet. Då kan man föregå en ökad efterfrågan på begagnade och skattemässigt mer fördelaktiga fordon.

Hon tror även på ett händelserikt 2020.

– Hela bonus-malus ska ses över, förtydligas och förstärkas. Exakt vad det kommer innebära vet vi inte. Men att döma av regeringsförklaringen är risken för en större höjning överhängande, och då bonus-malus enbart slår mot nya bilar kan man tänka sig att det ger ytterligare skjuts för begagnat. Främst ligger nog nya laddhybriderna i farozonen. De klarade sig med nöd och näppe som bonusbilar den här gången.