Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>BEGAGNADE BILAR

Publicerad 15 maj 2019 10:50

För första gången – Volvo säljer inte flest begbilar

Volkswagen Golf 2009.

Volkswagen Golf 2009.

1/2

Foto: VOLKSWAGEN

Volvo V60 Cross Country, provkörd 2015.

Volvo V60 Cross Country, provkörd 2015.

2/2

Foto: DAVID JAKOBSSON

Köpa begagnad bil i Sverige? Då har Volvo alltid varit det populäraste valet.

Men för första gången sedan sajten Kvdbil började mäta försäljningar av begbilar toppas nu kvartalslistan av en annan modell.

Volkswagen Golf.

Kvdbil började sammanställa en lista över försäljningen av begagnade bilar första kvartalet 2016. Och enda sedan dess har Volvo abonnerat på förstaplatsen.

Det har alltså alltid varit någon begagnad Volvo-modell som sålt bäst under varje kvartal.

Men inte för första kvartalet 2019. Nu är det Volkswagen Golf som har sålts i flest exemplar: 4 189 stycken. Det är en ökning med drygt 17 procent jämfört med samma kvartal i fjol.

Naturligtvis tar Volvo hem andraplatsen med V60 (3 057 sålda bilar) följt av Volvo V40 (2 930 bilar).

LÄS ÄVEN: 45 tickande bilbomber – begagnade modeller med dyra fel 

Gotland minskar mest – dyrast i Blekinge

Totalt såldes det 295 708 begbilar i Sverige under första kvartalet i år, en minskning med 3 851 bilar jämfört med samma period i fjol.

Exporten ökar, utbudet minskar och de lager som finns i Sverige minskar också. 

– Det råder brist på begagnade bilar vilket påverkar försäljningsvolymerna negativt och prisbilden positivt. Det är en effekt av framför allt två saker. Nummer 1: Den svaga svenska kronan har lyft exporten. Nummer 2: Bonus Malus infördes i juli 2018 vilket har gjort att färre valt att byta in sina gamla leasingbil mot en ny, något som minskat utbudet på begagnatmarknaden, säger Madeleine Fritz, försäljningschef på Kvdbil.

Mest minskade försäljningen av begbilar på Gotland (-9 procent) och störst prisökning fanns i Blekinge (+6 procent).

Under tiden som Volvo toppat listorna har även valet av diesel varit populärt. Men för första gången sedan mätningarna startade minskade försäljningen av dieselbilar på begagnatmarknaden. Totalt såldes 9 procent färre dieselbilar medan försäljningen av bensinbilar ökade med 15 procent och elbilar med 104 procent.

– Det är en effekt av att diesel tappat i popularitet på nybilsmarknaden sedan några år tillbaka, kommenterar Madeleine Fritz, försäljningschef på Kvdbil.

Fotnot. Kvdbils statistik över begagnade bilköp i Sverige är preliminär och hämtas från statistikföretaget Vrooms sammanställning från Bilregistret transaktionsdata. Sammanställningen görs vanligtvis en månad efter kvartalets slut för att få med samtliga bilköp, även de köp där ägarskiftet skett via det gula registreringsbeviset.