Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>BEGAGNADE BILAR

Publicerad 20 aug 2018 16:00

Elvis gamla Mercedes från 1971 säljs på auktion

1/5

Foto: Barrett-Jackson

2/5

Foto: Barrett-Jackson

3/5

Foto: Barrett-Jackson

4/5

Foto: Barrett-Jackson

5/5

Foto: Barrett-Jackson

Gamla bilar har ofta en speciell historia. 

Inte minst när de haft kända ägare, som den Mercedes 280 SEL som nu ska auktioneras ut i Las Vegas.

1971 köptes den ny av Elvis Presley, som ägde den fram till sin död 1977.

'The King' var känd för sina många bilar. Bland annat ägde han flera klassiska Cadillacer, en Ford Thunderbird och en BMW 507. En av de mest spridda historierna om hans bilar handlar om hans Ferrari Dino. Bilen startade inte trots upprepade försök, vilket fick Elvis att ta fram en pistol och skjuta på bilen. Enligt historien ska den då ha startat, men det ser tunt ut med belägg för den saken.

En av hans mindre kända modeller är hans Mercedes 280 SEL från 1971. Elvis köpte den fabriksny och lackade om den till färgen ”Alpha Crystal Blue Metallic”. 280 SEL var en av de senare versionerna av Mercedes-Benz W108, som är föregångaren till dagens S-klass.

LÄS MER: Sista bilen John Lennon körde innan mordet säljs

Mercedes 280 SEL tillverkades bara i 8250 exemplar

Modellen är en av Mercedes mer ovanliga, och tillverkades bara i 8 250 exemplar. Under huven finns en sexcylindrig 2,8 liters-motor med en styrka på 180 hästkrafter. Den är också utrustad med en rad modernetiter för tiden, som servostyrning, servobromsar, fönsterhissar, luftkonditionering och en 8-track-stereo från Becker.

Sedan Elvis död har bilen stått på museum, men nu ska den alltså auktioneras ut. Det kommer att ske på auktionsfirman Barrett-Jacksons auktion i Las Vegas som anordnas senare i år. Något uppskattat pris har inte offentliggjorts än. Elvis köpte bilen för 8 764 dollar, vilket motsvarar strax över en halv miljon kronor i dagens penningvärde.

LÄS MER: Jon Olsson säljer brutala terrängbilen – för 7 miljoner