Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>BEGAGNADE BILAR

Publicerad 12 feb 2018 10:04

Begagnattipset: Peugeots storlastare 508

Bra sittkomfort och riktigt tyst.

Mer lastutrymme än både Volvo V70 och Volkswagen Passat.

Hittar du ett bra exemplar av Peugeots kombi 508 kan det bli ett bekvämt begagnatklipp.

Men välj rätt växellåda.

Peugeot ska rulla fram en ny 508 senare i år. Första generationen 508 kom till modellår 2010 och finns i dag som begagnad för en bit under 100 000 kronor och uppåt. 

508 från tidigt 2010-tal är en typisk bil för sin tid. 

Stort bagageutrymme i Peugeot 508

Det här var före de stora pekskärmarna och i en tid när förarplatsen gärna fick likna en flygplanscockpit. Det skulle vara funktioner och knappar i massor och fick gärna vara ombonat.

Därmed kan Peugeot 508 kännas lite överväldigande och påträngande, speciellt om du tidigare kört en modernare bil.

Men du köper förstås inte en äldre Peugeot 508 om du vill ha filkörningsassistent, Apple CarPlay och hybridteknik.

Du köper den för att du vill ha bra komfort och ett stort bagageutrymme, riktigt stort. 508 rymmer nära 100 liter mer under lastskyddet än både Volvo V70 och VW Passat. Och drygt 150 liter mer med baksätet fällt.

LÄS MER: Vi testar nya suven som kostar under 100 000 kronor 

Se upp för robotväxellådan

Det här är alltså en rejält stor kombi. Utrymmet i baksätet är ändå bra vilket gör 508 till en familjebilsfavorit – eller taxibil. 508 var också under en period ett populärt tjänstebilsval vilket gör att det finns ett stort utbud långmilare på begagnatmarknaden.

1,6-litersdieseln är vanligast på marknaden medan 1,6-bensinaren är billigast. Men här är det läge att se upp. Under den här perioden försökte Peugeot sälja sin robotväxellåda kallad MCP. Lådan växlar på ett väldigt speciellt sätt som du älskar eller hatar, många gör det senare. 

Med tanke på kommande miljözoner är det ett bra tips att leta efter en bensinare med manuell växellåda. Och satsa på ett välskött exemplar då Peugeot tidvis haft kvalitetsproblem på slitagedelar.