Allt fler köper begagnad bil – många känner sig lurade

Volvo V70 är en väldigt populär begagnatbil.
Foto: Volvo
Allt fler svenskar köper och säljer begagnat. Samtidigt är det många som känner sig missnöjda efteråt.
Foto: Shutterstock

Allt fler svenskar köper och säljer begagnat.

Samtidigt känner sig många lurade när affären är avslutad, enligt Konsumentverket. 

Här ger vi dig tio råd för att slippa bli missnöjd – med allt ifrån hur du får ett bra pris till hur du undviker att råka köpa en bil med dolda fel.   

I mars såldes det 89 483 begagnade bilar i Sverige – en ökning med 6 335 stycken jämfört med samma månad i fjol, enligt statistik från BCA Vehicle Remarketing. 

Inte undra på, för det är på andrahandsmarknaden det är lättast att göra ett riktigt klipp. Faktum är att de flesta modeller tappar halva sitt värde efter bara fem år på vägen. Den som köper begagnat behöver dessutom inte tänka på hur den nya fordonsskatten slår mot plånboken, i och med att den bara gäller nyregistrerade bilar. 

Men det finns många fallgropar, något som avspeglar sig i Konsumentverkets statistik. Under 2018 var det 11 879 kunder som hörde av sig och var missnöjda med sin begagnade bil. Ingen annan bransch kan mäta sig med det antalet klagomål. 

Här guidar vi dig förbi de vanliga fällorna i tio steg:

Värdera bilen du säljer eller köper på nätet

För att sälja en billig begagnad bil snabbt är det viktigt att hitta rätt pris. Det gör du enklast genom att värdera din bil på nätet. Det är en bra början för att kunna diskutera med dig själv om prisnivån. Och bli inte förvånad eller arg – det är vanligt att man övervärderar sin bil.

Om du inte får några intresserade under det första dygnet du har din annons ute så har du troligen lagt ett för högt pris. Var sedan bestämd när det gäller hur lågt du kan gå för att bli av med bilen - ha en taktik klar för prutningsprocessen.

Om du ska köpa en bil är det också viktigt att ha koll på prisnivån. Jämför liknande priser och i olika delar av landet. Det kan vara värt att resa 50 mil för att köpa en bättre bil för 10 000 kronor mindre.

Även en bilköpare har nytta utav bilvärderingssajterna för att lära sig om prisnivån och eventuella skillnader mellan motoralternativ, årsmodeller och milantal.

Bestäm en taktik för prutningsprocessen och ett sista pris som du kan tänka dig att köpa bilen för.

Presenteras av Kvdbil

Detta är en redaktionell artikel från Allt om Bilar som ingår i ett ämne som Kvdbil valt att sponsra. Företaget har inget inflytande över artikelns innehåll.

”Vi köper din bil”

Det finns många bilhandlare som annonserar om att de vill köpa din bil. Men se upp. Min erfarenhet är att de här företagen ger riktiga skambud. Använd de här företagen bara om du verkligen har bråttom att bli av med din bil och inte kan eller vill sälja privat på egen hand. Ett tips är ändå att inte verka allt för desperat när du ringer utan mer bara höra dig för - det kan i slutändan ge dig några tusenlappar mer för din bil.

Ska du köpa en bil kan du ringa och fejksälja en bil för att se vilken värdering de har på bilen. Använd de här företagen för att ge dig en bättre prisbild – hur lågt ligger smärtgränsen.

ANNONS: Sälj din begagnade bil på auktion, enkelt och tryggt med Kvdbil. Vi tar hand om allt pappersarbete och hela försäljningen (EXTERN LÄNK)

Se till att den är besiktigad

Foto: Robin Aron / GT-Expressen

En besiktning är ingen garanti för att bilen har ett visst skick men du vet i alla fall att vid besiktningstillfället så var bilen okej säkerhetsmässigt. Du har också ett protokoll att utgå ifrån när du själv bedömer bilen. Om inte annat så kan du använda besiktningsprotokollet för din egen genomgång av bilen – både som köpare och säljare.

När du ska sälja din bil så är det bra att ha gjort besiktningen så nära inpå försäljningen som möjligt. Och ska du köpa en bil är det mer eller mindre ett krav att bilen ska vara besiktigad. Köp inte en gammal obesiktigad bil – det kan bli en väldigt dyr affär.

Låt dig inte bländas av ”pimpning”

Många undrar hur mycket de ska fixa till bilen före en försäljning och hur mycket man ska värdera en uppenbar ”pimpning” vid ett köp. Som bilköpare ska du inte låta dig bländas av bling-bling eller uppenbara ytfix. Se igenom det. Men en uppenbart välvårdad bil är ändå ett trevligt köp och troligen ett tecken på att ägaren har tagit hand om bilen på andra sätt också.

Ska du sälja bilen så satsa på att tvätta och städa den ordentligt. Putsa mattor och ansträng dig för att få bilen så hel och ren du kan. Det ger ett trevligt och seriöst intryck och kommer att göra bilen mera lättsåld.

Serviceboken är väldigt viktig

Foto: BJÖRN ANDERSSON / GT/EXPRESSEN

Den är viktigt, väldigt viktig även på äldre bilar. Som säljare är det bra om du har ordning på serviceboken och gärna kvitton och noteringar om andra större reparationer. Som bilägare är det bra att läsa serviceboken. Under garantitiden bör servicen göras enligt boken och enligt de regler som står där. När garantin gått ut är det bra att göra de större reparationerna enligt boken - så som eventuella kamremsbyten. Serviceboken indikerar när vissa saker ska bytas eller ställas in och för bilens totala livslängd är det bra att göra dem.

Som bilköpare är det mycket viktigt att du kontrollerar serviceboken innan du slår till. Titta på hela historiken och skaffa dig en bild av hur den här bilen tagits omhand. Finns det ingen servicebok så är det ett varningstecken. Troligen finns det andra alternativ - liknande bilar med ifylld servicebok, så välj dem.

ANNONS: Sälj din begagnade bil på auktion, enkelt och tryggt med Kvdbil. Vi tar hand om allt pappersarbete och hela försäljningen (EXTERN LÄNK)

Ta höjd för fel och brister

Gamla bilar är inte perfekta. Det finns troligen ett antal fel och brister på bilen. För dig som köpare gäller det att hitta dem, analysera dem och försöka förstå om det är något som du kan eller bör fixa och vad det i så fall kostar. Gör en lista och sätt dig i lugn och ro och gå igenom hur allvarliga fel din plånbok klarar av eller hur många småfel som du vill leva tillsammans med.

Är du säljare så är det bra att vara ärlig direkt och berätta de fel och brister som du känner dig. Ha gärna en lista på saker som du åtgärdat – helst styrkt med kvitton – så att köpare kan få en uppfattning om när det är dags att byta det ena eller det andra igen.

Tänk på att specialmodeller eller motoralternativ med många hästkrafter har en tendens att också ha dyrare reservdelar. Att ordna ett fel kan vara dubbelt så dyrt bara för att det är en speciell modell.

Se till att provköra bilen ordentligt

Foto: VOLKSWAGEN AG

De allra, allra flesta som köper en bil vill provköra den. Om inte annat så bara för att känna på styrning, växellåda och hur den känns vid acceleration och inbromsningar. Eller låter. Ska du sälja din bil så var tydlig ned hur du vill att provkörningarna ska gå till. Se alltid till att någon du litar på åker med – helst du själv förstås.

Ska du köpa en bil är det viktigt att provköra den. Låt dig inte stressas av säljaren utan förklara hur viktigt det är och att du vill ta tid på dig. Att kräva cirka en dryg mils provkörning, minst, är inte orimligt. Passa på att köra bilen i olika hastigheter och på olika växlar. Bromsa med den, testa styrningen i höga och låga farter. Accelerera. Känn på växellådan. Lyssna på eventuella missljud från drivlinan eller hjulen.

Försäkring

När du äger en bil ska den vara trafikförsäkrad. I dag finns det bra och smidiga övergångslösningar både för köpare och säljare. Prata med ditt försäkringsbolag om deras rutiner i god tid före ägarbytet. Och följ dem. Som säljare vill du inte att du står som ägare med eller utan försäkring när du inte har kontroll på bilen. Och som köpare är det som sagt viktigt att bilen är försäkrad från första stund du köpt den.

När du sedan är bilägare är det viktigt att hela tiden ha koll på din försäkring och jämföra priser och villkor mellan olika försäkringsbolag.

För över pengarna på ett säkert sätt

Foto: TT NYHETSBYRÅN

I dag finns flera smidiga lösningar via din bank utan att du behöver hantera en stor mängd kontanter. Eller mobilappen Swish där du enkelt kan föra över pengar mellan olika privatkonton och där du ser när pengarna är på rätt ställe. Var försiktig med att acceptera betalning med bankdosor såvida du inte direkt kan se att pengarna landat på ditt konto.  

Om du hamnar i ett läge där du måste hantera stora summor kontanter bör du prata med din bank om hur du bäst ska lösa köpet eller försäljningen. Bankerna har olika regler om hur mycket kontanter de tar emot. 

Förbered gärna det här så hamnar du inte i någon svår situation en söndagsmorgon när banken är stängd och någon ringer och vill köpa din bil. Eller att du står där och verkligen vill köpa din drömbil men du inte kommer åt pengar och bilen kanske glider dig förbi.

Däck och utrusning

Däck är viktigt – både att köpa och sälja. Tillbehör och så kallad extrautrustning är mindre viktig. Eller tänk så här: som köpare ska du inte gå på tricket att behöv betala extra för en massa utrustning. Det finns få saker på bilen som verkligen behåller värdet någon längre tid. Sen är det förstås ett argument för eller emot ett visst objekt om bilen har backkamera, läderklädsel eller andra saker som just du uppskattar.

Som säljare ska du ha ordning på vilken utrustning som finns i bilen förstås berätta det. Dragkrok är bra och dyrt att eftermontera.

I Sverige behöver vi en uppsättning sommardäck och en uppsättning vinterdäck. Var väldigt noga med att det är rätt däck och hjul till bilen enligt instruktionsboken. Din garanti kan hänga på att det är rätt däck på bilen.

Och försök att kontrollera åldern på däcken. Gamla däck är mindre bra än nya oavsett hur mycket mönster det finns kvar. Men köp för allt i världen inte däck utan lagligt mönster.

Som köpare ska du i princip alltid försöka få med vinterhjul till bilen - även om det så bara är ett par extra fälgar. I Sverige ska det i regel alltid, alltid finnas två uppsättningar hjul.

Annons: